Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

A' Lene på toppen

KØBENHAVN (Dagbladet): Hun har danka ut Spice Girls, drukket coctails med Metallica, vært nummer én i over tredve land og tjent millioner av danske kroner. Men nå vil den norske pop-prinsessen Lene Nystrøm (24) bare hjem til mamma og pappa i Tønsberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen år blir litt bedre enn forventa, kan man si. Da 1997 starta var Lene Nystrøm ei totalt ukjent jente som akkurat hadde gått i studio sammen med den danske dance-gruppa Aqua.

- Målet var å selge 50 000 singler. Nå har vi passert ti millioner solgte plater på verdensbasis. Sier Lene Nystrøm. Og får det til å høres ut som en helt dagligdags ting at hun er blitt Norges største internasjonale popstjerne siden a-ha.

Militær disiplin

- Jeg har opplevd mer på dette ene året enn det andre mennesker opplever på ti år, melder Aqua-Lene fra sitt nye «hjem» på SAS Radisson Royal hotell i København. Og det er liten grunn til å motsi utsagnet. De siste månedene har det tatt fullstendig av for Aqua. Status per i dag:

 6,31 millioner solgte av albumet «Aquarium».
 Fire millioner solgte singler.
 Gull og platinaplate i 28 land for albumet.
 «Barbie Girl» nummer én i over 30 land.

Lenes resept på å takle hurlumheiet er det ekte norsk fornuft over.

- Det første jeg gjør når jeg står opp om morgenen er å ta armhevinger. Jeg tar 30 stykker hver morra. Men jeg klarer bare ti på knokene. Det irriterer meg litt. Uansett, det er viktig å være på topp. Og det er unektelig noe litt militært over denne livsstilen. Man har sine oberster rundt seg til enhver tid som forteller hva man skal gjøre.

Pengegaloppen

- Hva med all festingen som stjerner av ditt kaliber er med på?

- Det er nok ikke så mange «high society coctail-parties» som det folk tror. Jeg fester faktisk ti ganger mindre nå enn før dette tok av. Men noe blir det jo. Vi hadde en fest med Metallica. Det var dødsgøy.

Økonomisk sett har Lene Nystrøm sikret seg for lang tid framover. For debuterende band er det vanlig å regne cirka ti kroner per solgte album. For Aqua gir dette en inntekt på over 60 millioner. Lene, som en likeverdig fjerdel av bandet sammen med Rene Dif, Søren Rasted og Claus Noreen, kan dermed kalkulere med en inntekt på 15 millioner kroner. I tillegg kommer salg av singler, videoen «Aqua Around The World», t-skjorter og inntetker fra heftig radiospilling over hele verden.

- Det dreier seg om mye penger. Såpass mye penger at jeg må ha profesjonell hjelp til å investere.

- Amerikanske artister pleier gjerne å kjøpe nytt hus til foreldrene sine når de blir rike. Hva med deg?

- Vel, hus blir det nok ikke. Men det er klart de vil få nyte godt av min suksess.

Døgnflue?

Svenske Ace Of Base opplevde i 1993 og '94 mye av den samme eventyrlige suksessen som det Lene Nystrøm har i dag. Svenskenes debutalbum solgte vanvittige 14 millioner. Oppfølgerplata floppet fullstendig _ et ikke uvanlig fenomen for popgrupper med et troløst hitlistepublikum.

Lene vil imidlertid ikke høre snakk om at også Aqua kan bli en døgnflue.

- Vi kan for eksempel ikke sammenliknes med Spice Girls, som det nå begynner å gå nedover med. Der er folk blitt helt mette. Men vi er ikke blitt tredd nedover huet på folk. Vi har ikke hatt en PR-kampanje til 300 millioner i ryggen. Bare vi fortsetter å lage frisk popmusikk tror jeg dette skal gå bra.

- Du fikk møte Spice Girls på en prisutdeling tidligere i år?

- Ja, jeg brøyta meg vei forbi alle livvaktene deres. Spice Girls var skikkelig små _ men søte!

Stadig død

Prinsesse Victoria er ikke den eneste celebriteten som har stått fram med spiseforstyrrelser i løpet av 1997. I høst fortalte Lene Nystrøm at hun tidligere hadde vært et offer for spiseproblemer.

- Det rare er at nesten ingen kommenterer det etter at jeg sto fram. Mamma forteller at folk pleier å kommentere når det har stått om meg i avisene hjemme, men etter den spisevegringshistorien var folk helt tyste. Det er litt trist. Det er tydelig at bulemi og anoreksia fortsatt er veldig tabu.

- Er dette en sak du kunne tenke deg å engasjere deg videre i?

- Ja, absolutt. Dessuten er det veldig god terapi for meg selv også. Det hjelper virkelig å snakke om det.

- Hvordan har du reagert på de stadige internett-rapportene om at du er død?

- Vel, hva skal jeg si? Jeg røyker ikke og drikker lite. Likevel går det rykter om at jeg har dødd av en overdose heroin. Et annet nett-rykte fortalte at jeg hadde omkommet i en flyulykke i England. Alt dette er jo ikke så gøy for mamma som sitter hjemme i Tønsberg og hører ryktene og ikke får tak i meg på et par dager. Selv må jeg flire litt. Man er vel ikke ordentlig stjerne før man har vært død et par ganger.

Selvsikker

- Janet Jackson beskriver popstjerneyrket som verdens mest ensomme. Kjenner du deg igjen i den beskrivelsen?

- Ja, på mange måter. Det er en rastløs og surrealistisk tilværelse med få faste holdepunkter. Venner rekker man aldri å se noe til. Familien er alltid langt unna. Så sitter man der på et hotellrom, da. Heldigvis er jeg blitt veldig mye mer selvsikker i løpet av 1997. Det har hjulpet mye. Likevel gleder jeg meg utrolig til å komme hjem til Tønsberg på juleferie. Hjem til mamma og pappa. Det blir stort, sier Lene.

HJEM TIL MOR:</B> Lene Nystrøm (24) brukte 1997 til å bli popstjerne over hele verden. Som eneste norske artist opplever Aqua-vokalisten stormsuksess både i Asia, USA og Europa. Nå venter julemiddagen hjemme i Tønsberg.
Lene Nystrøm

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!