KOMMENTARER

Å lese som ei kjerring

For femti år siden tok to jentunger hverandre i hånda og gikk opp de mørke trappene til strøkets farligste mann for å kreve dokkene sine tilbake. Slik starter vennskapet mellom Lila og Lenù, og beretningen til Elena Ferrante.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter å ha lest de tre første bøkene i bøkene som blir kalt «Napoli-kvartetten» gjorde jeg noe jeg ikke har gjort siden jeg var tenåring og et favorittband utga en ny plate. Den dagen bind fire ble lansert på engelsk sto jeg klar utenfor butikken, et kvarter før den åpnet. Det neste døgnet sov jeg ikke før boka var lest ferdig.

I ett år har jeg stadig blitt minnet på scener, samtaler og hendelser fra bøkene om Lila og Lenù og lurt på hva som egentlig skjedde, hvorfor, og om det var noe jeg ikke helt hadde fått med meg. Litt som når man går opp sin egen historie, egentlig. Hva er det man forstår i ettertid, som man ikke ser der og da, når det skjer? Valgte vi livene våre, eller ble vi tildelt en skjebne? Og hva i livet vårt er bestemt av hvilken klasse, kjønn og historisk epoke vi er født inn i?

Av de mange spekulasjonene som har fulgt den formidable internasjonale suksessen til Elena Ferrante, om hvem hun egentlig er – forfatteren som har holdt identiteten sin hemmelig siden debuten i 1992 – er en av de mest standhaftige at hun egentlig er en mann. Det skyldes kanskje en forestilling om at noen som skriver så bra umulig kan være kvinne. Alternativt at kvinner med lysende intellekt er så få at det litterære establishment i Italia garantert ville ha visst hvem hun var. Uansett er spekulasjonen et villspor. Det er mer sannsynlig at disse bøkene er skrevet av en elefant enn av en mann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer