TERNINGKAST FIRE: «The Swedish Theory of Love» tar for seg de  mer problematiske konsekvensene av de skandinaviske landenes individualitetsorienterte politikk, skriver Dagbladets anmelder.
TERNINGKAST FIRE: «The Swedish Theory of Love» tar for seg de  mer problematiske konsekvensene av de skandinaviske landenes individualitetsorienterte politikk, skriver Dagbladets anmelder.Vis mer

Å leve alene og dø alene i Skandinavia

Anmeldelse: «The Swedish Theory of Love»

FILM: Skandinaver blir ofte fortalt – som regel av andre skandinaver – at de bor i verdens rikeste og beste land, og med årene har denne oppfatningen fått status som en vedtatt sannhet. At dette bygger på en snever definisjon av livskvalitet er derimot noe man snakker mindre om – enn si det faktum at sosialdemokratiet er internasjonalt beryktet for å være et påfallende usosialt samfunn.

The Swedish Theory of Love

4 1 6

Dokumentar

Regi:

Erik Gandini

Premieredato:

19. august 2016

Aldersgrense:

Tillatt for alle

Orginaltittel:

The Swedish Theory of Love

«Trygghet, individuell frihet og offentlige skjemaer.»
Se alle anmeldelser

Stivt
Det er nettopp dette siste som er tema for Erik Gandinis dokumentarfilm «The Swedish Theory of Love», som tar utgangspunkt i de statlige svenske idealene om individuell frihet slik de ble utarbeidet på 70-tallet, og ser på de langsiktige konsekvensene av en politikk som har som mål å oppheve tradisjonelle mellommenneskelige avhengighetsforhold. Det er ingen tvil om at denne politikken har vært avgjørende for en rekke framskritt hva gjelder likestilling og barns rettigheter, men medaljene skandinaver er så glade i å dele ut til seg selv har også en bakside i form av en nærmest institusjonalisert ensomhet.

Et av resultatene av denne opphevingen av avhengighetens tyngdekraft er at stadig flere svensker velger å bo alene, få barn alene og dø alene. Gandini introduserer oss derfor både for gründeren av et selskap som leverer sæd hjem på døra til kvinner som ønsker å bli gravide, og de ansatte i en statlig etat som arbeider med å spore opp slektninger av mennesker som blir funnet døde i sin egen bolig. En av sakene deres dreier seg om en mann som ikke ble funnet før to år etter han hadde begått selvmord, men som hadde sørget for å selge verdisakene sine og legge pengene klar til namsmannen.

Kaldt
På et filmatisk plan plasserer «Swedish Theory» seg et sted mellom TV-reportasjen og kinodokumentaren. På sitt beste utviser Gandini et nærmest Werner Herzog-aktig talent for å finne situasjoner som underbygger poengene hans, men når filmen i andre halvdel sporer av med en lang avstikker til Etiopia, er det vanskelig å unnslippe følelsen av at man ser en 50-minutters TV-dokumentar som har blitt utvidet til kinolengde. Denne delen av filmen truer også med å redusere Gandinis legitime kritikk til en banal karikatur av kalde og patologisk utakknemlige nordboere.

For selv om filmen stiller mange interessante spørsmål om det moderne skandinaviske samfunnet, bunner det hele i en svært enkel analyse. Selv ble jeg sittende og tenke tilbake på SVT-serien «Världens modernaste land» som for ti år siden nærmet seg de samme problemstillingene med et bredere perspektiv og en mer undersøkende tilnærming.