FÅR SVAR: Høyre-nestleder Trond Helleland (H) på vei inn til møte i Høyres nye stortingsgruppe for noen dager siden Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
FÅR SVAR: Høyre-nestleder Trond Helleland (H) på vei inn til møte i Høyres nye stortingsgruppe for noen dager siden Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Valg 2017

Å mene er ikke å forklare

Forskjellene i samfunnet øker med innvandring, ja, men det er ikke kjernen i økende forskjeller.

Meninger

Trond Helleland svarermitt innlegg i Dagbladet med å forsikre om at Høyre var opptatt av de viktige sakene i valget. Hans ordbruk illustrerer dessverre hvor lett det er å mene noe uten å vise til fakta.

Forskjellene i samfunnet øker med innvandring, ja, men det er ikke kjernen i økende forskjeller. Den ligger i at forskjellene øker jevnt over i Norge; de man definerer som etnisk norske akkurat som for innvandrere. De vokser raskere hos innvandrere enn etnisk norske, men er det en trøst?

Foruten en streng innvandringspolitikk er skolen Hellelands trumfkort. Tenk hvis det var så lett. Siden alle partier ønsker en bedre skole som sikrer alle muligheter i arbeidslivet skulle man tro at problemet var nær ved å bli løst. Dessverre er det slik at en politikk som har som mål å bare øke vannstanden ikke løfter alle båtene. Stadig flere synker. Når det gjelder klima, og overgangen til lavutslippssamfunnet, så vil Helleland symptomatisk nok ikke engang nevne olje- og gassutvinningen, selv om det er den som hindrer oss i å nå dit.

Man skulle også tro at når han får presentert de økende utslippene fra de sektorene Høyre sier de har politikk for å håndtere, så ville han i det minste forklare tallene. Som jeg viste til har de samlede utslippene fra land- og lufttransport i Norge økt fra 7.115.000 tonn i 2009 til 10.275.000 i 2015. Det er en oppgang på 44 prosent på bare seks år.

Det er også bra å stramme inn handlingsregelen, men det oljekorrigerte underskuddet blir ikke automatisk mindre. Oljefondet blir større, som Helleland viser til, og det er litt av poenget. En mindre andel av fondet går til statsbudsjettet, men statsbudsjettets samlede avhengighet av fondet går ikke nødvendigvis ned. Fortell meg igjen, hvordan var Høyre opptatt av de viktigste sakene?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.