DEBATT

Å minnes liv med liv: Utøya og Ground Zero

Den største forpliktelse på steder som Ground Zero og Utøya er å fortelle om det som skjedde her.

KREVENDE: Det mest krevende, etter min erfaring, er å balansere ulike syn på hvordan en på best måte skal respondere på tragedie, på hvordan en på mest måte skal huske. Slik er det også på Utøya, skriver Greenwald. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KREVENDE: Det mest krevende, etter min erfaring, er å balansere ulike syn på hvordan en på best måte skal respondere på tragedie, på hvordan en på mest måte skal huske. Slik er det også på Utøya, skriver Greenwald. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De berørte delene av kafébygget vil bli bevart i et bygg som bæres av 69 søyler. Her vil AUF hegne om minnene til dem som aldri kom hjem, fortelle om hvordan de levde og om deres innsats for solidaritet og felleskap.

Her vil nye ungdommer komme til et sted som har minnet om 22. juli i sitt hjerte, et sted som aldri glemmer sine. Vi er sikre på at AUF i det videre arbeidet vil lytte til alle berørte. Vi er også sikre på at dette blir et sted som klarer å balansere minne og nytt liv.

Det siste året har jeg bidratt i en rådgivergruppe for historie og læring på Utøya. Gruppen ledes av historiker Tor Einar Fagerland NTNU, og består ellers av professor James Young, professor Ed Linenthal, arkitekt Erlend Blakstad Haffner og Utøya-veteran Jo Stein Moen. Gjennom tallrike møter med AUF, befaringer på Utøya, møter med etterlatte og overlevende har vi hørt historier om sorg og umistelig tap, om overlevelse og omsorg som vil være med oss for alltid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer