- Å miste en far og en mor tar rundt to år å komme over, men å miste en datter tar resten av livet ditt

Kolbein Falkeid om tapet av datteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Jeg har hengt det akkurat der for ikke å glemme den siden ved meg selv som jeg aldri kan gå utenom. Litt svovel på øyelinsene som skal svi og svi, etse uopphørlig».

Slik er noen av de avsluttende ordene i ukas Bokpod. Lyriker Kolbein Falkeid leser fra et av sine seineste dikt. «Fotografiet» fra 2014 omtaler et bilde av hans datter Helga. Hun begikk selvmord i 1988.

- Det var en fæl opplevelse. Å miste en far og en mor tar rundt to år å komme over, men å miste en datter tar resten av livet ditt. Vissheten om det er mer eller mindre til stede i sinnet hele tida, sier 81-åringen på telefon til Dagbladet.

Skrev bok som terapi Kolbein Falkeid fikk sitt første dikt på trykk i Dagbladet i 1956, siden den gang har han blitt en av Norges mest folkekjære lyrikere.

I ukas podkast forteller Falkeid åpenhjertig om tida etter datterens bortgang, og hvordan han skrev boka «En annen sol» rett etter datterens selvmord.

- Den skrev jeg i ren terapi for meg selv, sier han til ijournalist Hallgeir Opedal som ukentlig intervjuer norske forfattere.

Falkeid forteller om hvordan datteren ble tynnere og tynnere, og om hvordan de fant gulrøtter og neper under senga hennes.

- Det var spisevegring og så ble det psykose, forteller han åpenhjertig.

Snakker ut i podkasten Til Dagbladet utdyper Falkeid om møtet med sykdommen som slet ut hans datter. 

- Den gang var det ingen som snakket om anoreksi. Vi fikk ingen hjelp av verken psykologer eller helsevesenet. Den eneste hjelpen var å kaste seg over skrivingen, sier han.

«En annen sol» ble et av hans store gjennombrudd, og diktsamlingen har blitt en støtte for flere som opplever vanskelige tider.
 
- Jeg fikk brev fra overleger og fra Gro Harlem Brundtland. Alle fortalte hvordan boka hadde hjulpet dem, men jeg klarte ikke tenke over det. Jeg hadde nok med å hjelpe meg selv. Jeg ville ikke ha berømmelse, det var hun, Helga, som skulle ha æren. Boka skulle være en bauta for hennes liv, sier han.

Bokpod tar pause «BokPod» ble lansert i mai og er et ukentlig, timelangt forfatterintervju du kan laste ned på iTunes eller spille av på Dagbladet.no. Intervjuet er gjennomført av tidligere Dagblad-journalist Hallgeir Opedal.

Bokpod

• BokPod er sponset av Cappelen Damm, og støttet av Fritt Ord. 

• Produsent: Monkberry AS

Intervjuet med Falkeid er det siste i serien på en stund. Bokpoden tar et opphold i august, før serien kommer tilbake i september.

Falkeid forteller denne uka at hans lyrikk benyttes i dødsannonser og som trøst for folk i sorg.

- Jeg har aldri skrevet for å hjelpe andre, men det er klart at jeg er takknemlig og rørt over alle tilbakemeldingene jeg får, sier han til Dagbladet.

I intervjuet snakker Falkeid åpent om det å bli gammel og om å ha angst, men samtidig ha en stor fascinasjon for verdenen og uendeligheten i universet.

- Jeg har hele mitt liv vært opptatt av hva livet er. Hva godt og vondt er for noe. Dette å se at man ikke vet noen ting, vil gi ydmykhet. Det er verdifullt, sier han.

Kolbein Falkeid

Norsk lyriker.

Født i Haugesund i desember 1933.

Har i senere år nådd et stort publikum, både med egne diktsamlinger og gjennom sitt samarbeid med visegruppa Vamp.

Ble i 2010 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans litterære virke».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer