Blant våre politiske ledere og befolkningen generelt, ser vi nå en prisverdig vilje og evne til omstilling. Myndighetene har satt inn omfattende tiltak og dugnadsånden er blitt en grunnpilar i folkehelsearbeidet. Fellesskapet stiller opp, vi skal mestre dette sammen.
Samtidig må vi erkjenne at endringene i samfunnsstrukturen og innvirkningen dette har på folks hverdag, også utgjør en betydelig helserisiko. Når helse- og omsorgstilbud begrenses og man mister dagtilbud og sosiale samlingssteder, overlates sårbare mennesker i stor grad til seg selv. For dem er det ikke virussmitten i seg selv som er den største trusselen mot deres liv og helse.
De fleste vil mestre tiden vi nå befinner oss i ved å ta i bruk hensiktsmessige strategier, opprettholde rutiner og struktur, og ivareta sosial kontakt og meningsfull aktivitet.
Andre har imidlertid eksisterende vansker som svekker deres forutsetninger til å ta i bruk slike mestringsstrategier. Noen mangler et sosialt miljø å søke til, og kan nå føle seg ensomme, redde og alene. Andre er avhengig av oppfølging for å håndtere dagliglivets krav, men har nå mistet denne hjelpen. Enkelte mestrer ikke foreldrerollen og trenger veiledning og avlastning de ikke lenger får. I tillegg kommer permitteringer, økonomiske vansker og tap av sosial tilhørighet. Hverdagen faller sammen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger