DEBATT

Abort:

Å nekte kvinner fostereduksjon er et angrep på abortloven

For oss er det helt grunnleggende at kvinner selv skal få bestemme hvor mange barn de skal sette til verden.

KVINNENS VALG: Abortmotstanderne jobber fremdeles iherdig med å svekke loven og plassere skyld og skam på kvinner, skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra en markering av den internasjonale kvinnedagen i Oslo. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
KVINNENS VALG: Abortmotstanderne jobber fremdeles iherdig med å svekke loven og plassere skyld og skam på kvinner, skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra en markering av den internasjonale kvinnedagen i Oslo. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I år feirer kvinnebevegelsen 40 år med selvbestemt abort i Norge. En av kvinnebevegelsens største seire. Likevel kan vi aldri hvile. For vi må aldri undervurdere abortmotstandernes evne til å mobilisere seg.

Abortmotstanderne jobber fremdeles iherdig med å svekke loven og plassere skyld og skam på kvinner. Dette så vi med reservasjonsretten og med Krfs forslag om å innføre tvungen refleksjonstid. Vi kan ikke la oss lure av språket til abortmotstanderne. Reservasjonsrett betyr at legene får henvisningsnekt, og refleksjonstid er i praksis skamdager.

Sorteringssamfunnet-argumentet blir også flittig brukt. Om kvinner vil velge bort syke fostre er dette helt og holdent opp til kvinnene. Det er ikke kvinners individuelle ansvar å få barn som er syke fordi det hindrer et såkalt sorteringssamfunn. Vi kan ikke legge moralsk press på den enkelte gravide kvinne om å bære frem barn bare for at vi skal kunne se på oss selv som et humant og tolerant samfunn.

Men denne retorikken blir flittig brukt av organisasjonen Menneskeverd. Denne gangen er det fosterreduksjon Menneskeverd ber helseministeren revurdere. De legger til at å forby fosterreduksjon er ikke et angrep på abortloven. De bruker også ordet tvillingabort som i beste fall er et misvisende begrep, da fosterreduksjon handler om retten til å velge antall barn kvinner skal bære frem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer