Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Å overvåke overvåkerne

Ingress

Meninger

DE SISTE MÅNEDENE har vi sett at det er antent politiske branner i mange land etter at den tidligere IT-konsulenten Edward Snowden brettet ut viktige sider ved USAs etterretningsvirksomhet. Materialet har vist at USAs største etterretningsorganisasjon, National Security Agency (NSA), driver omfattende innsamling av elektroniske trafikkdata på mange områder og i mange land. Virksomheten skal også ha omfattet avlytting, bl.a. av den tyske forbundskansleren Angela Merkel. I går offentliggjorde Dagbladet dokumenter fra de samme kildene som angivelig avslørte en omfattende amerikansk registrering av trafikkdata i Norge. På en pressekonferanse i går avkreftet sjefen for e-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, at dokumentene viser noen form for registrering av telefonsamtaler i Norge. Ifølge e-sjefen viser dokumentene registreringer hans tjeneste har gjort utenfor Norge. Dette har skjedd som ledd i etterretningsvirksomhet forbundet med krigen i Afghanistan og kampen mot terror. Dataene er delt med de amerikanske partnerne i NSA.

VI LEGGER SELVSAGT til grunn at den øverste lederen for etterretningstjenesten gir korrekte opplysninger i denne saken. Det innebærer i så tilfelle at vi har feiltolket innholdet i dokumentene, som for øvrig er komplekse, ikke minst på det tekniske området. For Dagbladet er det naturlig at vi tar en gjennomgang av hele saksområdet, herunder kildekritikk og metode i denne saken.

SAMTIDIG VIL VI MINNE om at Snowden-avsløringene er en løpende nyhetssak hvor det er altfor tidlig å trekke bastante eller endelige konklusjoner. General Grandhagens uttalelser gjelder ett spesifikt etterretningsområde, ikke hele Snowden-komplekset eller NSAs operasjoner. Det finnes mange ubesvarte spørsmål, og det er allerede varslet ny informasjon om NSAs virksomhet. Samtidig har vi fått ny innsikt i den norske e-tjenestens operasjoner, rekkevidde og samarbeidsforhold. Vi ser konturene av en meget omfattende og avansert tjeneste. Etter loven har den forbud mot å innhente opplysninger om norske rettssubjekter som oppholder seg på norsk territorium. Utenfor landets grenser har tjenesten stor operasjonsfrihet, og det er nå bekreftet at disse mulighetene er tatt i bruk. Denne virkeligheten er brulagt med konflikter og etiske avveininger som gjelder politikk, juss og menneskerettigheter. Derfor er det stadig nødvendig å overvåke overvåkerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media