DEBATT

Å presse kjønnsrolle-nøytralitet på barna

Stemmer det at gutter og jenter tvinges inn i kjønnsroller? Forskningen tyder på det stikk motsatte.

SPEKULATIVT: - Det denne barnehagen gjør feil, og gjør alvorlig feil, er å nekte barna å bli bekreftet på hvem de er. Videre antar de - på svært spekulativt grunnlag - at kjønnsroller er noe som samfunnet tvinger på barn, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SPEKULATIVT: - Det denne barnehagen gjør feil, og gjør alvorlig feil, er å nekte barna å bli bekreftet på hvem de er. Videre antar de - på svært spekulativt grunnlag - at kjønnsroller er noe som samfunnet tvinger på barn, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Aftenposten skriver på web om en barnehage i Steinkjer hvor de er «forsiktige» med å kalle jentene søte og guttene tøffe. Kjønnsforskjeller skal ikke vektlegges, man skal ikke presse på forventninger om kjønn på barna.

Det denne barnehagen gjør feil, og gjør alvorlig feil, er å nekte barna å bli bekreftet på hvem de er. Videre antar de - på svært spekulativt grunnlag - at kjønnsroller er noe som samfunnet tvinger på barn.

Å få til kjønnsnøytralitet - å få gutter og jenter til å utvikle seg uavhengig av samfunnets normer - har vært forsøkt lenge. Som barn av hippie-tida var jeg selv fascinert av dette. Hva kan man vel forme mennesker til?

Svaret på det er svært mye. Mennesker er enormt formbare på mange områder. Og svært lite formbare på andre. Intelligens og personlighet er blant disse. Vi kjenner ikke det nevrologiske grunnlaget for hvorfor personlighet og intelligens er så vanskelige å endre - alt vi vet, ut fra de mange som har forsøkt og de få som har fått noen resultater, er at det er forferdelig vanskelig.

Faktisk finnes det et berømt studie som belyser dette. En gutt som fikk deformert kjønnsorgan under omskjæring, ble operert til å se ut som ei jente nedentil. Psykologen John Money oppfordret foreldrene til å oppdra ham som jente, og kle ham som jente, for å få kjønnsidentitet som jente. Dette ble, som pensum da jeg studerte, feiret som dokumentasjon på at kjønnsroller er sosiale og kan påvirkes av oppdragelse. Jeg husker at jeg, som interessert i personlighetspsykologi, stusset over dette. For personlighet er svært vanskelig å endre. Kanskje det var noe med at de begynte tidlig, tenkte jeg. For forskning må man jo kunne stole på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer