Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- A-pressen kan få salgsproblemer

Store medieaktører tror A-pressen vil få problemer med å finne kjøpere som eventuelt kan redde Edda-kontrakten.

- IRRELEVANT: Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef i A-pressen, mener det er for tidlig å spekulere i om A-pressen må selge seg ned i to regioner. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
- IRRELEVANT: Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef i A-pressen, mener det er for tidlig å spekulere i om A-pressen må selge seg ned i to regioner. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I et høringsnotat sendt ut av Medietilsynet i går angående A-pressens oppkjøp av Edda Media, finner tilsynet:

«(...) tungtveiende argumenter som taler for å gripe inn mot ervervet.»

Årsaken til Medietilsynets foreløpige konklusjon er at A-pressen og Edda Media til sammen kontrollerer langt mer av markedet i regionene øst og vest for Oslofjorden, enn terskelverdiene i medieeierskapsloven tillater.

Notatet skal nå ut på høring, med frist 23. mars 2012.

- Slik jeg tolker Medietilsynet må A-pressen og Edda Media selge seg ned i de to regionene for at oppkjøpet skal bli endelig godkjent, sier administrerende direktør i Mentor Medier, Helge Simonnes, til Dagbladet.

- Ikke attraktivt Mentor Medier eier Vårt Land, og har eierandeler i blant annet Dagsavisen. Simonnes tror Edda og A-pressen kan få problemer med å finne kjøpere.
 
- Absolutt. Det er for eksempel ikke attraktivt å kjøpe en nummer to avis (avisa som er nest størst på utgiverstedet journ. anm.) som ligger som en ensom øy i konkurransen med A-pressen og Edda Media, sier Simonnes.
 
Han hevder at Mentor Medier så langt ikke har vurdert å gå inn som kjøper.
 
- Vi er mest opptatt av at det bør stilles krav til A-pressen og andre mediekonsern så vi opprettholder et sunt og mangfoldig medielandskap der ingen aktører får en for dominerende posisjon.

- Prisutfordring Per Axel Koch, konsernsjef i Polaris Media som ble slått av A-pressen i kampen om Edda Media, tror også at A-pressen kan få salgsproblemer.

-  I alle fall til en pris de vil være fornøyde med. Derfor setter mange spørsmålstegn ved at A-pressen ikke har tatt forbehold om godkjenning fra Medietilsynet, sier han.

- Vurderer dere å kjøpe ut A-pressen?

- Vi har ikke tenkt på det, men vi følger med på utviklingen, svarer Koch.

Johann Roppen er professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, og en av landets ledende forskere innenfor eierskapskonsentrasjon.

Han er enig i at A-pressen kan få problemer, men sier at det kan finnes andre løsninger.

- I oppkjøpet av Media Norge fikk Schibsted parkere sine aksjer i Polaris Media i et meglerhus, uten å måtte selge.Dette var tilstrekkelig for Medietilsynet. Så blir spørsmålet om dette kan la seg gjøre i denne saken, sier Roppen.

- Ikke konkludert Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef i A-pressen, opplever Medietilsynet som «overordnet positiv» til det nasjonale eierskapet og transaksjonen som helhet. Han mener problemstillingen som reises av Koch og Simonnes foreløpig er irrelevant.

- Det er ikke konkludert i saken. Vi fortsetter dialogen med Medie- og Konkurransetilsynet, sier Gjermundsen.

- Er dere forberedt på å selge dere ned?

 - Det er en diskusjon som skal tas på et senere tidspunkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media