A-pressen må selge to aviser

Får kjøpe opp Edda Media på vilkår.

MÅ SELGE: Konsernsjef i A-pressen Thor Gjermund Eriksen.
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
MÅ SELGE: Konsernsjef i A-pressen Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Konkurransetilsynet godkjenner A-pressens oppkjøp av Edda Media på visse vilkår.

Det kommer fram i en pressemelding fra Konkurransetilsynet torsdag morgen.

«Tilsynet har funnet ut at oppkjøpet vil begrense konkurransen vesentlig i markedet for reklameannonser i Telemark og i Fredrikstad, og markedet for nyhetsformidling i Telemark,» heter det i pressemeldingen.

- Meget tilfreds A-pressen har kommet med forslag til tiltak for å begrense de konkurransemessige problemene.

Ifølge en pressemelding fra A-pressen torsdag morgen vil den formelle overtakelsen skje i løpet av dagen. Oppkjøpet skjer i samsvar med avtalen konsernet inngikk med Mecom i desember 2011.

- Siden avtalen med Mecom om å kjøpe Edda Media ble gjort, har vi vært gjennom gode og grundige prosesser sammen med Konkurransetilsynet. Vi er meget tilfreds med at vi nå har funnet gode løsninger som innebærer at overtakelsen kan gjennomføres, sier A-pressens konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i pressemeldingen.    

Etter å ha vurdert tiltakene, har Konkurransetilsynet kommet fram til at foretakssammenslutningen tillates, med de vilkår at A-pressen selger en av Telemarks-avisene Varden og Telemarksavisa, og Demokraten i Fredrikstad.

- Ikke vanskelig Tidligere i juni ble det kjent at A-pressen tilbød seg å selge Demokraten og Varden for å forhindre at Konkurransetilsynet setter ned foten for A-pressens oppkjøp av Edda Media.

Konsernsjef i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen, uttalte at han ikke tror salget blir vanskelig.

- Jeg tror ikke det blir vanskelig å selge Varden og Demokraten. Du får aldri potensielle kjøpere til å si at de er interesserte på forhånd, det ligger i sakens natur, sa Thor Gjermund Eriksen, konsernsjef i A-pressen, til Dagbladet.

Han ville derimot ikke kommentere om de har vært i kontakt med konkrete interessenter.

Demokraten-salg godkjent Salg av Fredrikstad-avisa Demokraten er allerede godkjent, ettersom Agderposten Medier og Tanke Media har inngått en avtale med A-pressen om kjøpet, samtidig som Konkurransetilsynet har godkjent avtalen.

- Etter vår vurdering vil det nå komme inn en ny eier med konkurransekraft både redaksjonelt og finansielt. Dette kjøpet løser de konkurranseproblemer tilsynet har vært bekymret for i dette området, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer i pressemeldingen.

Agder Media har kjøpt 90 prosent, mens Tanke Media har kjøpt 10 prosent av aksjene Demokraten fra A-pressen.

I en pressemelding fra A-pressen, forteller konsernsjef Tor Gjermund Eriksen at han er fornøyd med løsningen.

- Fra A-pressens side er vi fornøyd med denne løsningen, som vi anser som meget god for alle parter. Demokratens nye eiere er kompetente og seriøse aktører i bransjen. Jeg er trygg på at de er stand til både å videreføre driften på en god måte og ta vare på avisas stolte tradisjoner, sier han.

Tidsfrist Foreløpig er det ikke avgjort om det blir Varden eller Telemarksavisa A-pressen må selge.

A-pressen pålegges derfor innen en gitt tidsfrist å finne en egnet kjøper til Varden eller Telemarksavisa.

- Når A-pressen har et konkret forslag til kjøper av Varden eller Telemarksavisa, vil Konkurransetilsynet gå inn og vurdere om kjøperen skal godkjennes, sier prosjektleder Beate M. Berrefjord i pressemeldingen.