Å prise seg selv

Sven Ove Bakke kommenterer Bylarm.

«Jeg innrømmer det, det er for mange portretter, bilder og monumenter. Jeg finner ingen glede i dem, men det er folket som krever det», uttalte Turkmenistans avdøde diktator Saparmurat Nijazov en gang.

Særlig. Dette var mannen som oppkalte alle måneder og ukedager etter seg og sine familiemedlemmer, som fylte opp landet med statuer av seg selv, og lot seg utpeke til «helt av Turkmenistan» fem ganger.

Samme dag som musikkbransjetreffet Bylarm i Trondheim var over, var det president valg for første gang i Turkmenistan. Sikkert ikke helt etter demokratiboka, men en slags framgang, tross alt.

I norsk musikkbransje - uten sammenlikning forøvrig, selvsagt - har man derimot et stadig tilbakevendende og utålmodig behov for å prise seg selv.

MED ØKT KVALITET og selvtillit i norsk musikkbransje, har vi også fått en ny selvgodhet.

Bylarm-bossene Erlend Mogård Larsen og Øystein Ronander i management- og bookingbyrået Bureau Storm mottok Bylarms bransjepris i Trondheim i helga - utpekt av Stiftelsen Bylarms eget styre, og delt ut av rockminister Trond Giske. Det var som om den kontroversielle utdelingen av Spellemanns bransjepris til Spellemann-sjef Sæmund Fiskvik i 2006 egentlig bare hadde satt standarden for hva vi kan vente fra musikkbransjebukkene og deres havresekker.

At Sæmund Fiskvik får en bransjepris er ikke ufortjent i seg selv, det var timingen som var problemet. Hadde han fått prisen i 2011 eller 2012, etter noen tilbaketrukne pensjonistår, ville det ikke sett så dumt ut. I 2006 så det derimot ut som Fiskvik regisserte sin egen sorti, og ba om, på litt turkmensk vis, å bli båret ut av norsk platebransje på gullstol.

MED BYLARM-PRIS til Bylarm selv, oppstår samme klamme situasjon. Selv om Bylarm-styret bedyrer at de tok avgjørelsen på selvstendig grunnlag, at Mogård Larsen og Ronander ikke visste noe på forhånd, og at prisen som sådan ikke nødvendigvis er ufortjent, er ikke det poenget. Poenget er at det kan se ut som noen har snakket sammen , og det oser av kameraderi og uhederlig samrøre.

PRISGITT: Erlend Mogård-Larsen mottok Bylarms bransjepris i helga.
PRISGITT: Erlend Mogård-Larsen mottok Bylarms bransjepris i helga. Vis mer

Dagbladet.no avslørte før Bylarm de mange artistinteressene og dobbeltrollene i Bylarm-systemet, i hovedsak sentrert rundt nettopp arrangementsavvikler Bureau Storm.

Hvis Bylarm skal stå fram som en troverdig knutepunktkandidat, kunne de spart seg for å streke under sine dobbeltroller med å dele ut Bylarm-prisen til seg selv.