Å rope i natta

En kinesisk journalist har lyttet til kvinners mørkeste fortellinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«HVIS DU IKKE SKRIVER

ned disse historiene, kommer de til å ta opp all plass i hjertet ditt og ødelegge deg,» sa en eldre kollega til den kinesiske journalisten Xinran. Nå har hun utgitt historiene i bokform; de kommer på norsk under tittelen «Stemmer i natten». Hvis man noensinne har lurt på hvorfor et stort antall kvinner på landsbygda i Kina tar livet av seg med ugrasmiddel, kan man få sin første aha-opplevelse via denne boka. I Kina, der menn og kvinner tilsynelatende gjør samme arbeid og «kvinnene bærer halve himmelen», er virkeligheten alt annet enn rosenrød. Kvinnenes stemmer er fortsatt bare hviskinger eller svake rop om hjelp.

XINRAN ER PIONEREN

som fikk lov til å starte et radioprogram basert på brev og telefoner fra lyttere, i storbyen Nanjing i 1989. «Stemmer i natten» fikk store lytterskarer over hele det østlige Sentral-Kina, etter bare noen måneder på lufta fikk hun hundrevis av brev om dagen. Hver kveld mellom ti og midnatt snakket hun om eller med vanlige folk om vanlige problemer. Henvendelsene kom mest fra kvinner, eller på vegne av kvinner, som i dette brevet fra en ung gutt i en landsby 25 mil fra Nanjing: «Det bor en gammel krøpling her, en gubbe på seksti som nylig har kjøpt seg en ung kone. Jenta ser veldig ung ut - jeg tror hun må være kidnappet. Det er mye av det her, men mange av jentene rømmer sin vei. Gubben er redd for at kona skal stikke av, så han har bundet henne med en diger kjetting. Hun har revet seg til blods rundt livet på den tunge kjettingen - blodet pipler gjennom klærne. Jeg tror det bærer galt av sted. Du må redde henne.» Utenpå brevet var det limt en kyllingfjær; ifølge kinesisk tradisjon et nødsignal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer