BRØDRE I ÅNDEN: Reggae møter rap i prosjektet til jamaicanske Damian Marley (t.v.) og amerikanske Nas. Foto: Eivind Kristensen
BRØDRE I ÅNDEN: Reggae møter rap i prosjektet til jamaicanske Damian Marley (t.v.) og amerikanske Nas. Foto: Eivind KristensenVis mer

- Å røyke urter er en hellig handling

Bob Marleys sønn Damian snakket med Dagbladet om dop.

||| ARENDAL (Dagbladet): Han møter oss selvsagt med et «respect». Damian Marley (31) er kledd i grønn joggedress med dreadsene krøllet sammen under den store strikkelua. Fargene på lua er rødt, mørkegult og grønt; rastafaribevegelsens farger.

I kveld spilte legenden Bob Marleys sønn på Hove sammen med partneren, den amerikanske stjernerapperen Nas.

• Les anmeldelsen her

Dagbladet møtte de to artistene tidligere i dag.

Husker ikke mye
- Jeg husker ikke så mye fra tida med min far. Minnene mine er mikset sammen med alle historiene jeg har hørt og dokumentarene jeg har sett, sier Damian, med kallenavnet «Jr. Gong» etter farens «Tuff Gong».

Han var bare to år da faren, reggaekongen, døde av kreft. Moren er Cindy Breakspeare, Miss World 1976.

Damian er den av Bob Marleys ti barn som har videreført arven fra ham i størst mulig grad. Samarbeidet med rapper Nas er det foreløpig siste i rekken.

Hellig handling
Og som sin far er han en svoren tilhenger av Jamaicas rastafaribevegelse. Det er ingen hemmelighet at dop spiller en stor rolle for menn med lange dreads. Damian forklarer:

- Du må ikke røyke urter for å være en rastafarianer, men vi ser på det som en hellig handling, sier han.

I kveld vaiet et stort etiopisk flagg konstant over scenen på Hove. Rastafaribevegelsen ser på Haile Selassie I, Etiopias tidligere keiser, som en slags «bror av Jesus» — den gjenfødte guddommen.

Om Coke
Jamaica er rastafari, fred og harmoni, men det fattige karibiske landet har i lang tid vært herjet av grov kriminalitet. I sentrum står handel med narkotika. Selve symbolet for dette, gangsteren Christopher «Dudus» Coke ble i forrige uke arrestert og sitter nå fengslet i USA. Han settes i forbindelse med over 100 narkorelaterte drap.

Det ligger i blodet til Damian å kommentere samfunnsmessige forhold. Dette er hva han forteller Dagbladet om arrestasjonen av Dudus:

- Der er både bra og dårlig. Bra fordi det har vist at politikken på Jamaica er gjennomsyret av korrupsjon, og dårlig fordi det igjen er de fattige som får blø.

- Men Dudus er vel ikke akkurat fattig?

- Han var det en gang.

Som hånd i hanske
Samarbeidet mellom Nas og Damian Marley, plata «Distant Relatives», ble av musikkanalen MTV beskrevet som en av de mest oversette platene i år. Dagbladets anmelder var ikke like begeistret og beskrev musikken som «farlig nært vignetten til en innsamlingsaksjon på tv». Terningkastet ble tre.

BOB MARLEY: Far til Damian, folkehelten og artisten Bob Marley døde i 1981, 36 år gammel. Foto: Scanpix
BOB MARLEY: Far til Damian, folkehelten og artisten Bob Marley døde i 1981, 36 år gammel. Foto: Scanpix Vis mer

Vi spør Nas om hvordan rap og reggae passer sammen.

- Som hånd i hanske, sier Nas.

- Dette er virkelighetens stemmer, de unge i samfunnets egene språk. Rett fra levra, sier han.

Damian Marley fortsetter med å forklare at da rapen vokste fram i New York på begynnelsen av 1980-tallet, skjedde det nettopp i bydeler der det bodde mange fra Karibien og reggaen stod sterkt.

Sammen for Afrika  
De to brødrene har ellers uttalt at prosjektet deres også inkluderer å gjøre en innsats for fattige i Afrika, men på Dagbladets spørsmål om hvor langt dette arbeidet er kommet,  får vi ikke noe klart svar.

- Vi skal gjøre en forskjell i Afrika, er beskjeden fra Damian Marley.

PÅ HOVE: I kveld møtte Hove-publikummet Damian Marley og Nas. Foto: Eivind Kristensen
PÅ HOVE: I kveld møtte Hove-publikummet Damian Marley og Nas. Foto: Eivind Kristensen Vis mer