DEBATT

Å sende eller å ikke sende

God balanse i dokumentaren.

HAMLET: Her ved Laurence Olivier i 1948. Foto: Two Cities / Rank  / Album / NTB Scanpix
HAMLET: Her ved Laurence Olivier i 1948. Foto: Two Cities / Rank / Album / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

NRK markerer 400 år siden William Shakespeares død med en rekke programmer, både på radio og på TV.

Fremst er en storslagen og stjernespekket dramatisering av hans skuespill om britiske konger «Hollow Crown» på 11 episoder. Vi viser BBCs offisielle markering av jubileet «En fest for Shakespeare», og det NRK-produserte programmet «Svensken, dansken, nordmannen og Shakespeare».

I denne markeringen sendte også NRK2 dokumentaren «Shakespeares hemmelighet», et resultat av 11 års arbeid i det norske produksjonsselskapet Videomaker. Det kritiserer Dagbladets Inger Merete Hobbelstad i et omfattende innlegg tirsdag kveld.  Vurderingen gjort i Innkjøpsredaksjonen er at dokumentaren forteller en interessant historie om Petter Amundsens entusiastiske jakt på å bekrefte sine hypoteser om skjulte koder, gravlagte skatter og om Shakespeare. Programmet har en sterk norsk relevans og samtidig en internasjonal interesse. Han har de siste årene fått mye omtale i norske medier, Dagbladet inkludert, samt en bok skrevet om han av Erlend Loe.

I dokumentaren sendt på NRK 2 får Petter Amundsen sterk motstand av eksperter på Shakespeare, også av den anerkjente professoren Stanley Wells som Hobbelstad selv nevner i sitt innlegg. Videre er kommentaren ført i pennen og lest av historikeren Robert Crumpton. Fra sitt ståsted som skeptiker og varm Shakespeare-tilhenger konkluderer han i slutten av programmet med at han ikke er overbevist av Amundsens teorier om alternative forfattere til Shakespeares verker. Det gir dokumentaren en balanse som gjør at seeren får god mulighet til å få en distanse til Amundsens til tider forførende teorier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer