Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Å sende eller å ikke sende

God balanse i dokumentaren.

HAMLET: Her ved Laurence Olivier i 1948. Foto: Two Cities / Rank  / Album / NTB Scanpix
HAMLET: Her ved Laurence Olivier i 1948. Foto: Two Cities / Rank / Album / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK markerer 400 år siden William Shakespeares død med en rekke programmer, både på radio og på TV.

Fremst er en storslagen og stjernespekket dramatisering av hans skuespill om britiske konger «Hollow Crown» på 11 episoder. Vi viser BBCs offisielle markering av jubileet «En fest for Shakespeare», og det NRK-produserte programmet «Svensken, dansken, nordmannen og Shakespeare».

I denne markeringen sendte også NRK2 dokumentaren «Shakespeares hemmelighet», et resultat av 11 års arbeid i det norske produksjonsselskapet Videomaker. Det kritiserer Dagbladets Inger Merete Hobbelstad i et omfattende innlegg tirsdag kveld. 

Vurderingen
gjort i Innkjøpsredaksjonen er at dokumentaren forteller en interessant historie om Petter Amundsens entusiastiske jakt på å bekrefte sine hypoteser om skjulte koder, gravlagte skatter og om Shakespeare. Programmet har en sterk norsk relevans og samtidig en internasjonal interesse. Han har de siste årene fått mye omtale i norske medier, Dagbladet inkludert, samt en bok skrevet om han av Erlend Loe.

I dokumentaren sendt på NRK 2 får Petter Amundsen sterk motstand av eksperter på Shakespeare, også av den anerkjente professoren Stanley Wells som Hobbelstad selv nevner i sitt innlegg. Videre er kommentaren ført i pennen og lest av historikeren Robert Crumpton. Fra sitt ståsted som skeptiker og varm Shakespeare-tilhenger konkluderer han i slutten av programmet med at han ikke er overbevist av Amundsens teorier om alternative forfattere til Shakespeares verker. Det gir dokumentaren en balanse som gjør at seeren får god mulighet til å få en distanse til Amundsens til tider forførende teorier.

I ettertid ser vi at NRK kunne vært mer tydelig i omtalen av programmet ved å inkludere en setning om at hypotesene, som blir presentert av Amundsen, strider mot etablert forskning på Shakespeare. Det burde nok ha vært gjort en runde til hvorvidt den burde vært en så synlig del av NRKs ellers så brede Shakespeare-satsing.

Hele Norges coronakart