Å shoppe en hjemmehjelper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«VED FRITT BRUKERVALG

blir man oppfattet som en kunde, med flere rettigheter og med muligheter til å stille krav.» Det hevder Høyre og Erna Solberg med styrke. De vil at kommunen først og fremst skal se på innbyggeren som forbruker og kunde. En kunde som selv må ta ansvar for å holde seg orientert om tilbud, kvalitet og priser. Kommunen skal i framtida utstyre oss med en «sjekk», og vi blir sendt ut for å shoppe helse- og omsorgstjenester.

Konkurranseutsettingsformen som nå er «in» er såkalt brukervalg. Brukervalg kan i noen sammenhenger være velegnet for å gi innbyggerne større direkte innflytelse. Innen noen tjenester er dette egnet, mens det i andre tjenester vil være mer problematisk ut fra brukernes eller tjenestens karakter.

De første forsøkene på brukervalg kommer innenfor hjemmetjenestene. Kommunene skal - gjennom konkurranseutsetting - sikre at det er tilbydere tilgjengelig på markedet, utstyre alle som har fått vedtak om hjemmetjenester med betalingsmiddelet (en sjekk), og så får de syke og hjelpetrengende selv gå ut å velge hvilken leverandør de vil ha. Det kan høres besnærende ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer