Å skape familier er et kall

Renate har gitt to par det de ønsker seg aller mest i livet, men livet som norsk surrogat er ensomt.

VAKKER HISTORIE: «En av de vakreste nattahistoriene jeg vet er om en IM (intended mother) som hver kveld, fra barna var født, fortalte dem historien om deres eksistens. Hvordan hennes mage ikke virket, hvordan surrogaten ønsket å hjelpe og om hvordan de sammen brakte akkurat de to barna til akkurat deres mamma», skriver kronikkforfatteren som også er intervjuet i dagens utgave av Magasinet.
VAKKER HISTORIE: «En av de vakreste nattahistoriene jeg vet er om en IM (intended mother) som hver kveld, fra barna var født, fortalte dem historien om deres eksistens. Hvordan hennes mage ikke virket, hvordan surrogaten ønsket å hjelpe og om hvordan de sammen brakte akkurat de to barna til akkurat deres mamma», skriver kronikkforfatteren som også er intervjuet i dagens utgave av Magasinet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg tror det må kunne sammenliknes med det å få et kall. Det å vite i både hjerte og hjerne at dette er riktig. Jeg husker fremdeles godt den spede begynnelsen. Sene nattetimer foran pc-skjermen. Hva leter jeg etter? Hvor skal jeg lete? Hvor er de som kan noe om dette? For deretter å finne fram i jungelen og la hodet fylles av mer informasjon enn jeg visste at eksisterte om emnet.

Mine første frender fant jeg i USA. De hadde kunnskap om regler og lovverk, om de gode sidene ved surrogati og de mindre gode. Jeg sugde til meg alt, og leste og leste. Som misjonærer som får et kall, måtte jeg også se utover landets grenser. Her var det jo ikke lov. Ingen klinikker ville hjulpet meg om jeg hadde ønsket det aldri så mye. Slik det også er i dag.

Det er en ensom sak å være surrogat i Norge. Det er ikke noen fora for å treffe andre surrogater. Har man flaks, kan man kanskje treffe noen på utenlandske nettsteder. En av høydepunktene for meg var en langhelg i Wales for noen år siden. Der besøkte jeg Liz, en av gründerne av SurrogacyUK (SUK). Hun har selv vært surrogat fem ganger. Det var fantastisk å møte en erfaren surrogat i levende live. Å kunne snakke ansikt til ansikt med en som forsto ALT hva man gikk gjennom. Helgen var over så altfor raskt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer