Å skrive av andres tanker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JON REFSDAL MOE

hevdet for et par år siden i Morgenbladet at en refleksjon jeg hadde skrevet i Dagbladets Magasin lå for nær noe han selv hadde skrevet. Han minner leserne av Dagbladet om dette i gårsdagens avis. Jeg forstår han kan oppleve at det er en pikant anledning.

Jeg svarte den gang på hans påstand i Morgenbladets neste nummer, og fortalte - så pedagogisk jeg kunne - at det aller meste av min lille tekst var en fortelling om opplevelsen av å se en film som ikke var kommet, da Refsdal Moe skrev sin tekst. Videre fortalte jeg om hvordan bestemte mønstre av fortolkning av det populærkulturelle fenomenet Eminem hadde bredd seg i månedene før vi begge skrev, også i det vi vanligvis forstår som nokså sofistikerte kulturaviser- og tidsskrifter. For meg var en viktig kilde for nettopp denne teksten en artikkel i The Guardian, sa jeg, og jeg viste hvordan jeg hadde blitt inspirert. En annen kilde var en studie av Paul Gilroy, professor i kulturstudier ved Yale, publisert noen måneder tidligere, som hadde stor fått oppmerksomhet. Jeg avsluttet mitt svar med å si at en metafor «skittent speil» kanskje var plukket opp fra Refsdal Moe, og at jeg ikke så noe særlig galt i dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.