«Å skrive er det eneste jeg kan»

Verden venter i spenning på Per Pettersons nye roman.

49 NASJONER: Per Petterson er utgitt i 49 land. «Ut og stjæle hester» drar resten av katalogen med seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
49 NASJONER: Per Petterson er utgitt i 49 land. «Ut og stjæle hester» drar resten av katalogen med seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les utdrag fra «Jeg nekter» her.

Per Petterson (60) sliter med ordene. Han har vært bibliotekar og bokhandler, skritt på veien til det som skulle bli yrket hans. Og gjøre ham verdensberømt.

Men det er ikke helt riktig når Petterson påstår at det eneste han kan, er å skrive. Han er bonde også, og kan etter hvert mye om både det ene og det andre, fra hesjing av høy til stell av dyr. Det er likevel klart at skrivingen er det viktigste, og den jobber han iblant tungt med.

—Jeg merker hvordan jeg stopper opp og tenker at dette klarer jeg ikke. Kreftene er slutt. Men så tenker jeg at hvis jeg skal være forfatter, må jeg skrive bøker. Får jeg ikke ferdig boka, er jeg ikke lenger en forfatter.

—Men nå går det bra. Den nye boka er ferdig.

—Jeg har kalt den for «Jeg nekter». Den handler om to venner, Tommy og Jim. Dels foregår den i den perioden som går igjen i flere av bøkene mine, 1969-1970-1971. Men den har også en handling fra 2006. Hvert kapittel har et navn og en tidsangivelse, for eksempel «Jim september 2006». Den metoden har jeg ikke brukt før. Jeg veksler mellom jeg-form og han-form. Jeg har forsøkt å se personene både innenfra og utenfra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer