Å skrive seg baklengs inn i seg selv

Kari Bu (23) fra Lillehammer har skrevet sin første bok. Om Anne (12), ei pingle med hårbøyle. Begge har funnet sitt innivers.

Debutromanen til Kari Bu er rundt hjørnet. Hun kan nå kalle seg forfatter. Eller?

- «Forfatter» høres nesten ut som «forgasser», så jeg er ikke så glad i det ordet, sier Kari Bu.

Forf... unnskyld, skribenten, har gått på skrivelinje på folkehøgskole og studert sosiologi og idéhistorie på Blindern. Hun skriver også i Flux, som kaller seg et livsfilosofisk magasin.

Selvlysende pyse

I «Inniverset» har Kari ikke bare tatt synsvinkelen til Anne, ei jente i tolvårsalderen. Hun har kledd hele debutromanen sin i språket til hovedpersonen:

- Anne er pysete, hun tør ingenting. Hun gjør hele tida det hun tror andre vil at hun skal gjøre. Anne har ikke noen følelse av at hun eksisterer, beskriver romandebutanten.

Alle som er på Karis alder, pluss minus fem år, vil kjenne igjen detaljfloraen i «Inniverset»: Super Mario Bros på Nintendo, hiphopartisten Vanilla Ice og selvlysende klær. Mer allmenngyldig er sjefer og utstøtte i skolegården. Anne faller mellom to stoler. Hun får være venn med de mest populære, men ligger hele tida i grenseland til å bli uglesett.

Lærerforbilde

Anneli er 29 og vikar for klassen til Anne. Hun blir et viktig forbilde, så viktig at Anne får lyst til å henge opp Anneli-plakater på rommet sitt. Det er Anneli som viser Anne inniverset.

- Hva er egentlig inniverset?

- Inniverset er det universet som er innenfor oss, med masse ressurser som venter på å bli tatt i bruk. Poenget er å vise at det finnes, at det er mye man kan hente ut av folk.

Dette poenget synes hun kommer lite fram i den norske skolen. Og Kari Bu savner flere Annelier blant norske lærere.

- Jeg fatter ikke hvorfor det er så mye mer status forbundet med å jobbe med IT enn med barn. Mange synes barn er søte og sier rare ting, men det er alt, mener hun.

- I skolen må man hele tida leve opp til noe. Det er mye viktigere å leve ut noe.

Sin egen Anneli

Lillehammer-jenta snakker varmt og lenge om Flux. Magasinet merket seg hjemmesida hennes, likte det hun skrev og kapret henne til staben sin.

- Da jeg kom til Oslo, ble Flux en slags Anneli for meg.

- Som viste deg ditt innivers?

- Nei, det hadde jeg funnet selv for lenge siden. Det var derfor Flux ble interessert.

Kari har skriveresepten klar.

- Jeg skriver først ei bok forlengs, det er den veldig ubevisste fasen når historien bare kommer. Så skriver jeg den baklengs, der jeg gjør alle tilpasninger og rettelser. Modellen stammer fra Kierkegaard. Han sa «lev forlengs, og forstå baklengs».

Skyter på Ari Behn

For tida er Kari Bu hodestups forlengs inne i et nytt prosjekt:

- Akkurat nå holder jeg på med en slags roman om ei jente som jobber i nettavis. Der anmelder de mobilringetoner og utvikler et spill som det til NRKs nettsider, der man skyter på Ari Behn med champagnekorker. Til slutt sitter hele byen og skyter på Ari Behn uten å jobbe i det hele tatt.