Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Vindkraft

Å slåss mot vindmøller

Prisen for å bygge vindmøller i norsk natur er høy, men prisen for å la være er mye høyere.

GRØNN KRAFT: Det er mange meninger om bruken av vindkraft. Bildet viser vindmølleparken på fjellet over Båtsfjord i Finnmark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRØNN KRAFT: Det er mange meninger om bruken av vindkraft. Bildet viser vindmølleparken på fjellet over Båtsfjord i Finnmark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

Det blåste opp til storm da NVE la fram kunnskapsgrunnlaget for en potensiell vindkraftutbygging. Forslaget viser hvor det er gode vindressurser og hvor en mulig utbygging vil gjøre minst skade – hvis noen bygger.

Lene Westgaard-Halle
Lene Westgaard-Halle Vis mer

Norge har slått seg opp på olje. Vi lever i et av verdens rikeste land, blant annet fordi vi har surfet på fossilbølgen. Nå skyller fossilbølgen innover land, med ødeleggende kraft i form av klimaendringer. Derfor har vi et ekstra ansvar når vi nå står overfor tidenes klimakamp. Kloden er skadeskutt, og barna marsjerer i gatene for få oss til å våkne. Vi ser endringene her hjemme. Varmere, våtere og villere vær. Færre skidager i året fordi snøen forsvinner. Mer regn, storm og tørke. Klimaendringene er her, og vi må handle. Blant annet gjennom å bygge ut fornybar kraft. Vann, vind og sol.

Vi har verdens vakreste natur. Fjorder og fjell, vidder og vassdrag. Ingen land kan måle seg med Norge. Vi må ta vare på det, hegne om det, og ikke bygge det ned. Men naturmangfoldet vårt er under angrep. Klimaendringene får hele naturen til å forandre seg, havet stiger og en rekke arter sliter, både i Norge og resten av verden. Vindmøllene er ikke deres største fiende, det er klimaendringene som truer. Prisen for å bygge vindmøller i norsk natur er høy, men prisen for å la være er mye høyere. Nøkkelen er å si nei til prosjekter som er for tøffe for naturen vår. Det er også derfor flere prosjekter stoppes. Siden 2013 har 23 prosjekter fått nei.

Å bygge fornybar kraft er en balansegang, og det må gjøres forsiktig, det være seg vann- eller vindkraft. Men vi har en tung bør å bære i Norge, og vi kan ikke skygge unna klimakampen. Det betyr ikke at vi skal pepre norsk natur med vindmøller eller bygge ned alle vassdrag. Vi må ta vare på den sårbare naturen, ta vare på artene og ta vare på folks naturopplevelser. Derfor må en utbygging av lønnsom vindkraft gjøres klokt og skånsomt og i tett dialog med lokalsamfunnene rundt.

Nordmenn ligger på verdenstoppen i strømforbruk. Vi bruker i dag rundt 140 TWh i året, og mangler mellom 20 og 80 TWh for å elektrifisere f.eks. industri og transport. Det betyr altså at vi fortsatt trenger ganske mye fornybar energi for å bli helt «rene». Samtidig har vi i mange tiår vært koblet sammen med naboene våre, som ikke produserer like mye ren energi. Det betyr at vindmøller i Norge kan gi hele Skandinavia renere kraft – og luft. Å akseptere å borre etter og eksportere olje, men si nei til å eksportere grønn energi, vil nok for mange framstå som dobbeltmoralsk. Norsk grønn kraft kan hjelpe Europa med å kvitte seg med skitten kraft som er med å ødelegge norsk natur.

Vindkraft er i ferd med å bli billigere enn vannkraft, på få år har vindkraft gått fra å ikke kunne leve uten subsidier til å være en lønnsom næring – dog bare på land. Det betyr billigere strøm for deg og meg. Havvind, som mange ønsker seg som alternativ til landbasert vindkraft, klarer seg ikke på egne ben. Vi må også satse på havvind, og vi må satse hardt, men foreløpig er prisen så høy at det ikke lar seg gjøre uten enorme subsidier. Samtidig har oljeindustrien gitt oss erfaring og kompetanse som enkelt kan overføres til annen offshoreindustri. Havvind vil bli mer konkurransedyktig i kraftmarkedene og kan på lang sikt stå for en betydelig andel av norsk eksport – dersom vi bygger infrastruktur for å selge kraften. Likevel er det lenge til det kan bidra skikkelig på kraftproduksjonssiden. Derfor trenger vi fortsatt noen vindmøller på land.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling