DEBATT

Debatt: Vindkraft

Å slåss mot vindmøller

Prisen for å bygge vindmøller i norsk natur er høy, men prisen for å la være er mye høyere.

GRØNN KRAFT: Det er mange meninger om bruken av vindkraft. Bildet viser vindmølleparken på fjellet over Båtsfjord i Finnmark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRØNN KRAFT: Det er mange meninger om bruken av vindkraft. Bildet viser vindmølleparken på fjellet over Båtsfjord i Finnmark. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det blåste opp til storm da NVE la fram kunnskapsgrunnlaget for en potensiell vindkraftutbygging. Forslaget viser hvor det er gode vindressurser og hvor en mulig utbygging vil gjøre minst skade – hvis noen bygger.

Norge har slått seg opp på olje. Vi lever i et av verdens rikeste land, blant annet fordi vi har surfet på fossilbølgen. Nå skyller fossilbølgen innover land, med ødeleggende kraft i form av klimaendringer. Derfor har vi et ekstra ansvar når vi nå står overfor tidenes klimakamp. Kloden er skadeskutt, og barna marsjerer i gatene for få oss til å våkne. Vi ser endringene her hjemme. Varmere, våtere og villere vær. Færre skidager i året fordi snøen forsvinner. Mer regn, storm og tørke. Klimaendringene er her, og vi må handle. Blant annet gjennom å bygge ut fornybar kraft. Vann, vind og sol.

Vi har verdens vakreste natur. Fjorder og fjell, vidder og vassdrag. Ingen land kan måle seg med Norge. Vi må ta vare på det, hegne om det, og ikke bygge det ned. Men naturmangfoldet vårt er under angrep. Klimaendringene får hele naturen til å forandre seg, havet stiger og en rekke arter sliter, både i Norge og resten av verden. Vindmøllene er ikke deres største fiende, det er klimaendringene som truer. Prisen for å bygge vindmøller i norsk natur er høy, men prisen for å la være er mye høyere. Nøkkelen er å si nei til prosjekter som er for tøffe for naturen vår. Det er også derfor flere prosjekter stoppes. Siden 2013 har 23 prosjekter fått nei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer