VENTER:  Presidenten i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker (t.h.)foran dagens debatt i Europaparlamentet. Foto:  REUTERS/Vincent Kessler/NTB Scanpix
VENTER: Presidenten i EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker (t.h.)foran dagens debatt i Europaparlamentet. Foto: REUTERS/Vincent Kessler/NTB ScanpixVis mer

Å slette gresk gjeld er ikke lenger tabu i EU

Statsministrene i Frankrike og Italia og finansministeren i Luxemburg er åpne for å diskutere kravet fra Hellas om å slette gjeld.

Kommentar

ATHEN: (Dagbladet): Foran dagens krisemøter mellom først finansministrene og så stats- og regjeringssjefene i euro-landene venter man i spenning på hva slags forslag og hva slags innrømmelser som statsminister Alexis Tsipras har med seg fra Hellas til Brussel. Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, sa i Europaparlamentet i Strasbourg i dag, tirsdag, at det ikke kan ventes noe gjennombrudd i dag.  
- Hvis vi skulle ha kommet med en løsning i dag, ville det vært en altfor enkel løsning. Det vi skal gjøre i dag, er å snakke med hverandre, å forstå hverandre, å vise toleranse og gjenopprette ordnede forhold, sa Juncker.  

Han tok avstand fra de i Tyskland og andre land som vil kaste Hellas ut av euro-samarbeidet.  
- Det er de i EU som åpent eller på annen måte driver en kampanje for at Hellas skal ut av euro-området. Ut fra min erfaring gir enkle svar feil løsninger, sa Juncker.  

Tospannet av Frankrikes president og Tysklands forbundskansler, François Hollande og Angela Merkel, samordnet sitt syn på krisa under en arbeidsmiddag i Paris mandag kveld. De venter seg «presise forslag fra den greske statsministeren som gjør at Hellas kan komme tilbake til velstand», var den forsiktige uttalelsen fra Merkel etterpå.  

Det er ventet at Tsipras i sitt forslag vil be om gjeldslette. I Athen spekuleres det i at han vil foreslå en såkalt «hårklipp» på 30 prosent. EU har tidligere sagt klart nei til å stryke gresk gjeld. Men Pengefondet mener den greske gjelda må ned fra 177 prosent til 120 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) for å bli håndterlig.  

Frankrike, Italia og Luxemburg stiller seg nå åpne for å forhandle om å slette gjeld.  
- Der er ikke noe tabu om gjeld, om utsettelse,  om det faktum at vi omstrukturerer. Grunnlaget for en avtale finnes, sa den franske statsministeren, Manuel Valls, tidligere i dag.  
Italias statsminister, Matteo Renzi, sier dagens møter må peke ut en vei ut av krisa.  
- Hvis vi fortsetter å være ubevegelige, fanger av regulering og byråkrati, er det slutt for Europa. Vi må ha politikk og ikke bare parametre, verdier og ikke bare tall, uttaler Renzi.  

De får støtte fra finansminister Pierre Gramegna i Luxemburg.   
- En hårklipp er ikke tabu for Luxemburg i den forstand at vi kan snakke om alt. Men det må snakkes om i en global pakke, uttalte han.  

Men Tyskland og mange land i Øst-Europa har stått hardt imot å gi ytterligere innrømmelser til Hellas. Spørsmålet er om Merkel, i samforstand med Hollande, til slutt våger å snu. Det er henne som kan snu hele EU og omsider peke ut en vei ut av denne tilsynelatende evigvarende krisa.  

Den greske avisa Kathimerini hevder i dag at 16 av de andre 18 landene i Euro-samarbeidet vil kaste ut Hellas. Det virker overdrevent og for enkelt. Det vil i alle fall ikke presidenten i EU-kommisjonen, Juncker, og han har nok undersøkt grundig hva han har ryggdekning for.  
Presidenten i Europaparlamentet, den tyske sosialdemokraten Martin Schulz, er også imot utkasting.  
- Jeg er for å holde euro-området samlet. De som vil splitte euro-samarbeidet tar feil, sa han.  

Hans partifelle, Sigmar Gabriel, som er visekansler i Tyskland og partileder i SPD, sier nå det var en feil i slippe Hellas inn i euro-samarbeidet. Det forstår jo de fleste, men det er litt for seint å tenke på nå.  
Juncker kjemper i alle fall for å ikke bli den presidenten i EU-kommisjonen som mistet et medlemsland. Og i Europaparlamentet i dag ble han ertet av euro-haterne i det britiske Uavhengighetspartiet for å se på sin mobil-telefon stadig vekk.   
- Slutt med alt dette snakket om at jeg ser på telefonen hele tida. Jeg tekster, som de sier på «franglais», med den greske statsministeren, sa en tydelig sint Juncker, for sikkerhets skyld på fransk, til britene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.