«Å slutte likner en nær-døden opplevelse»

Etter 32 år i NRKs tjeneste forlater Eyvind Solås (63) det store hvite hus på Marienlyst til høsten. Men har han tenkt å pensjonere seg nå da?

Tvert imot. Eyvind Solås bobler over av ideer.

- Nå skal jeg få mer tid til å komponere, og - håper jeg - til å være skuespiller. Det er ikke noe som tar så lang tid som å komponere. Da tenker jeg ikke på scenemusikk, men på musikk som ikke er knyttet til noe annet enn seg selv. Da tar det tid. I hvert fall for meg.

Tilbud

Solås tok imot tilbudet om førtidspensjonering i NRK.

- Jeg sjekket tilbudet grundig og tenkte gjennom saken lenge. Da jeg fikk høre at det var ønskelig at jeg ikke sluttet, bestemte jeg meg for å slutte, sier Solås.

De siste fem årene har Solås snakket om musikk i NRK P2, men det er årene i fjernsynet som gjorde ham til rikskjendis - selv om han drev med noe så snevert som seriøs musikk.

Programmet «Musikknytt», som gikk på TV fra 1972 til 1986, var både elsket og hatet. Reaksjonene var i perioder mange og høylytte.

- Programmene var en blanding av surrealisme og folkeopplysning. Våren 1978 - fra mars til mai - var programmet førstesidestoff i mange aviser. Det var innlegg for og imot. Der ser du hvordan det går når man driver med surrealisme og folkeopplysning. Jeg legger veldig vekt på leken som et nyttig perspektiv, sier mannen som også har en fortid som musikk- og teaterlærer ved Romerike Folkehøgskole.

«Big Brother»


Er folkeopplysningens tid forbi?

- Folkeopplysning er viktigere enn noensinne i disse tider med «Big Brother» og snikende fascisme. Det går ikke an å forby programmer som «Big Brother», man må bare lage kreative motversjoner, mener Solås, og legger til:

- Folkeopplysning er NRKs eneste håp. Nå merker jeg at jeg blir ganske opphisset! Det later til at debatten om NRK bare handler om budsjetter. Det viktigste snakker vi ikke om, det å lage programmer. Det er kultur vi trenger nå.

Hvordan blir det å forlate et sted du har vært så lenge?

- Det å slutte likner en nær-døden-opplevelse. Jeg vet jo at jeg kommer til å savne det betydelige nettverket jeg har her. Jeg skal over i en ny fase, og det føles litt skremmende, sier Eyvind Solås.

NOK ER NOK: Eyvind Solås har tatt i mot tilbudet om førtidspensjonering som NRK-ansatte fikk. De siste fem årene har Solås snakket om musikk i P2, men det er årene i fjernsynet som gjorde han til rikskjendis-selv om han drev med noe så snevert som eriøs musikk.Foto: LARS EIVIND BONES