Å spise en kake

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«JEG ER OGSÅ SYK,

jeg vil også ha kake!» klager Donald i en avisstripe, han simulerer syk for å få kake. Alt for en kake, det er en sunn holdning. En kake om dagen holder deg frisk og rund rundt magen. Kaker er livets pynt, selve prikken over i-en, eller bedre: essensen av det hele. Kaken er avrundingen, ethvert godt måltid peker hen mot kaken.

Kaker er forskjellige i forskjellige land, det sier seg selv. «Et maksimum av estetikk skjulte et minimum av etikk,» skrev Hermann Broch om Wiener-kulturen. Slik er det med kakene også. De kan se vakre ut, men kan være falske. Om det ikke er skinnet som bedrar, så er det glasuren, sukkeret, pynten. Det innvendige holder ikke hva det utvendige lover. Ofte har jeg sittet på en wienersk kafé, bestilt en kake, eller kanskje bare pekt på en kake som står sammen med de mange andre kakene i glassmonteren. Forventningen avløses av skuffelse. Visst så den flott ut, men den smaker kjedelig. For mye pynt, akkurat som det politiske liv har for mye snakk. De storslåtte kaffehus med de vakreste kaker innfrir ikke alltid. Det kan derimot det motsatte gjøre: Jenseg bakeri i Sarpsborg - etablert i 1911 av min bestefar - har et nøkternt utseende, men dette unnselige sted i den østfoldske hovedstad rommer like mye godt som Café Central beliggende i Wien sentrum. Kaken er nemlig demokratisk; det er ingen sammenheng mellom snobbete pris og god smak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer