<strong>BARN SKAL LESE:</strong> - Vi trenger mer engasjement om bøkene barna våre leser, ikke mindre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Agnete Brun
BARN SKAL LESE: - Vi trenger mer engasjement om bøkene barna våre leser, ikke mindre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Agnete Brun Vis mer

DEBATT

Debatt: Barnebøker

Å spørre om en tekst er rasistisk er ikke sensur

Hva barna våre leser betyr noe.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er med stigende undring jeg har fulgt debatten Mina Adampour har reist om barneboka «Sitronlimonaden» og utdragene som er brukt fra denne i en lærebok for fjerde klasse. Mandagens «Dagsnytt18» var en nærstudie i vrangtolkning mot Adampour fra hennes motdebattant Dag Larsen.

Barnelitteratur er viktig. Hva slags bøker barna våre leser betyr noe. Mina Adampour har stilt spørsmålstegn ved om «Sitronlimonaden» er en god bok, og om utdraget som er brukt fra denne boka i en lærebok for barneskolen er et godt valg. Det er eksempel på en debatt som i aller høyeste grad er interessant å løfte, og trygt innenfor retten ytringsfriheten gir oss til å si ifra om saker og framstillinger vi er uenige i. Diktningen skal selvsagt være fri. Det betyr ikke at den skal være hevet over kritikk.

På samme måte er det ikke forsøk på «sensur» å diskutere etikk og refleksjonsnivå i virkelighetslitteratur, slik vi har sett en rekke eksempler på de siste årene. Debatt om innhold, presisjonsnivå, ståsted og kvalitet på litteraturen øker refleksjonsnivået både i forlag, hos forfattere og i samfunnet for øvrig.

På «Dax18» understreker Adampour at hun ser at forfatteren har hatt gode intensjoner med å skrive en barnebok som tar for seg tankene og utfordringene til et syrisk flyktningebarn. Spørsmålet er om forfatteren lykkes. Det er selvsagt et helt legitimt spørsmål å stille.

Derfor blir det også surrealistisk å høre Dag Larsen beskylde Adampour for forsøk på sensur fordi hun har bedt Likestillings- og Diskrimineringsombudet (LDO) om deres faglige vurdering av om utdraget fra denne boka kan regnes som rasistisk eller ikke.

Det er nettopp å gjøre slike faglige vurderinger LDO er til for. På samme måte er det ikke «sensur» når en representant for allmennheten klager på en artikkel i VG til PFU, det er heller ikke «sensur» å klage på en sexistisk jobbannonse til LDO og be om deres uttalelse. I Norge eksisterer disse faginstansene nettopp for at vanlige folk skal ha et sted å henvende seg med nettopp slike spørsmål.

Den norske forfatteren av «Sitronlimonaden» mener hun på en god måte har satt seg inn i tankene et flyktningebarn har om mora, og får støtte fra Dag Larsen. Adampour, som selv er et flyktningebarn, er uenig.

Det forundrer meg at vi som representerer majoritetsbefolkningen ikke utviser større nysgjerrighet overfor perspektivet til Adampour og foreldrene som har reagert på utdraget.

Hvorfor er vi så lite interessert i å anerkjenne hvordan en minoritetskvinne som selv har vokst opp som barn av en flyktning og som selv kjenner barn i de klassene som leser denne boka opplever at den virker?

Adampour sitter selvsagt ikke på den eneste sannheten, men det er underlig å ikke i større grad lytte til spørsmålene hun reiser:

Er karakterene i boka stereotypiske? Bygger den på majoritetens blikk på hva innvandrerbarn tenker om egne foreldre framfor barnas egne utfordringer? Er utdraget egnet i en lærebok? Ville barna fått større læringsutbytte av et annet utdrag? Bedre klasseromsamtaler av en annen bok?

Alt dette er spørsmål vi ikke får svar på fordi debatten har sporet over til å handle om en sensur ingen har bedt om.

Få bøker leses så mye som barnebøker. Uavhengig om vi synes den aktuelle boka eller det aktuelle utdraget er stereotypisk og rasistisk eller ei: Å avfeie legitim debatt om kvalitet og refleksjonsnivå i barnebøker er ikke noe vi som lesende samfunn er tjent med. Vi trenger mer engasjement om bøkene barna våre leser, ikke mindre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer