DEBATT

Debatt: Barnebøker

Å spørre om en tekst er rasistisk er ikke sensur

Hva barna våre leser betyr noe.

BARN SKAL LESE: - Vi trenger mer engasjement om bøkene barna våre leser, ikke mindre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Agnete Brun
BARN SKAL LESE: - Vi trenger mer engasjement om bøkene barna våre leser, ikke mindre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er med stigende undring jeg har fulgt debatten Mina Adampour har reist om barneboka «Sitronlimonaden» og utdragene som er brukt fra denne i en lærebok for fjerde klasse. Mandagens «Dagsnytt18» var en nærstudie i vrangtolkning mot Adampour fra hennes motdebattant Dag Larsen.

Barnelitteratur er viktig. Hva slags bøker barna våre leser betyr noe. Mina Adampour har stilt spørsmålstegn ved om «Sitronlimonaden» er en god bok, og om utdraget som er brukt fra denne boka i en lærebok for barneskolen er et godt valg. Det er eksempel på en debatt som i aller høyeste grad er interessant å løfte, og trygt innenfor retten ytringsfriheten gir oss til å si ifra om saker og framstillinger vi er uenige i. Diktningen skal selvsagt være fri. Det betyr ikke at den skal være hevet over kritikk.

På samme måte er det ikke forsøk på «sensur» å diskutere etikk og refleksjonsnivå i virkelighetslitteratur, slik vi har sett en rekke eksempler på de siste årene. Debatt om innhold, presisjonsnivå, ståsted og kvalitet på litteraturen øker refleksjonsnivået både i forlag, hos forfattere og i samfunnet for øvrig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer