Å stirre på det uvanlige er menneskelig

Å sementere eller forsterke skillet mellom hvite og mørke, er et bidrag til rasisme og fordommer, skriver Walid al-Kubaisi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MARIANNE GULLESTAD

hadde en merkelig analyse i Dagbladet (26.6.), der hun jaktet på rasistiske spøkelser som ikke finnes i vår virkelighet, bare i hennes fantasi. Hun fortalte en historie: «En dame fra Bærum forteller en sensasjonell nyhet til sine venninner: Tenk jeg så en svart mann som jogget i Vestmarka. Det har jeg aldri sett før. Jeg ble bare stående og stirre.»

Gullestad utforsker grunnen til at damen ble stående og stirre. Hun er misfornøyd med den selvinnlysende grunnen, nemlig at det var første gang damen så en svart mann som jogget i Vestmarka.

Hadde jeg vært i Vestmarka, ville jeg også ha stirret på denne svarte mannen. Men Gullestad prøver å finne andre grunner: Damen har ikke alminnelig folkeskikk, for å stirre på andre mennesker er uhøflig. Damen uttrykker arven fra kolonitiden, da folk stirret på svarte mennesker som ble utstilt sammen med skjeggete damer. Stirringen har en seksuell dimensjon, for svarte menn er ifølge myten potente og tiltrekkende. Sosial grunn: Damen ble forbauset fordi hun ikke forbinder svarte med typiske middelklasseaktiviteter som jogging. Nasjonal grunn: Nordmenn er hvite og jogger i naturen. Etnisk grunn: Oslomarka er etnisk norsk område.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer