Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Å strekke seg etter stjerner

REGNSKOG: Professor i naturforvaltning Ole Hofstad, raljerte over Statsminister og Bistandsminister i Dagbladet 12.01.

Bakgrunnen er bebudet norsk innsats for å redde verdens regnskoger. Hofstad reagerer på at regjeringen har fremstilt det som enkelt og billig å få det til. Han kaller det demagogisk. Norsk politikk på området er ergo flåsete, hevder Hofstad, som selv har jobbet i mange år med å forsøke å få bønder i Afrika til å la være å hogge trær.. I et nytt innlegg i Dagbladet den 23.01 får han følge av professor Arild Angelsen.

Det er et ordtak (kanskje fra jungelen?) som sier at bare den som strekker seg mot stjernene kan nå tretoppene. At Norge internasjonalt har valgt å fremstå som en aktiv pådriver for regnskogsvern bør derfor skape entusiasme, også blant professorer. Det gir oss alle noen glimrende muligheter til deltakelse i utformingen av et viktig program. Alle forstår at etter det glade budskapsslipp, så må ulike aktører, dvs nasjonale regjeringer i regnskogsland, lokale myndigheter, frivillige organisasjoner, FN-organisasjoner og forskere på banen, for hver på sin måte å bidra til at implementering og innfallsvinkler blir riktige.

Virkeligheten på bakken er mangfoldig og det må mange grep til for å få til varig vern. Og det vil ikke skje på en – to – tre. Bare se på tiden det har tatt for å få til vern av Trillemarka her hjemme. Men at midler stilles til rådighet er en fantastisk start og gir alle oss ulike aktører nye muligheter til å presentere virkeligheten slik den ser ut fra vårt ståsted. Dette gjelder også forskere som Ole Hofstad og Arild Hårstad.

Ole Hofstad tar feil nå han sier at det vil være dyrt å redde regnskogene. Det er som Stern-rapporten peker på, langt billigere å ta vare på skogen i dag, enn å betale omkostningene på klima- og biodiversitetssiden i morgen. At virkeligheten er kompleks betyr ikke at ikke nye initiativ ikke skal ønskes velkommen.

I sitt siste innlegg moderer professorene seg, og sier nå at de vil bidra med forslag til hvordan Norge skal bruke regnskogmilliardene. De innrømmer at de muligens er kyniske, men påpeker at avskogning er big business og big politics. Det har de selvsagt rett i. Men norsk idealisme kan være en bra start for å gjøre noe med det. Kanskje vi når tretoppene – sammen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media