Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Planet Plast»:

Å svømme blant kondomer

Vi må ta vår del av ansvaret for plastforurensingen i havet.

FORURENSEDE HAV: Hvor er holdningskampanjene som beveger, og antyder konsekvensene av å kaste et kondom, bind, bomullspinner eller tamponger i toalettet, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
FORURENSEDE HAV: Hvor er holdningskampanjene som beveger, og antyder konsekvensene av å kaste et kondom, bind, bomullspinner eller tamponger i toalettet, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Hvorfor aksepterer vi at dyr under vann dør som følge av plastbiter fra bæreposer, fiskeutstyr og tau? Er det forskjeller knyttet til dyrs vilkår i vann og på land, og bryr vi oss mindre om sølvblanke fiskekropper, som om de bare var abstrakte forestillinger? Åpenbart!

I første episode av serien «Planet Plast» på NRK kunne vi se marinbiologen Pia Ve Dahlen og programleder Line Elvsåshagen snitte opp buken på en gulflankedelfin, havhest, og en steinkobbe (sel) på jakt etter dødsårsaker. Delfinens var nokså opplagt, med selen kunne man ikke fastslå årsaken, mens havhesten kunne marinbiologen konstatere hadde sultet i hjel med en plastklump i magen.

Industriens plastkriminalitet er en ting. Her må regler for utslipp og kontroll følges opp, men på et mikronivå er vi mange syndere her. Hvem har vel ikke sett restavfallsposen med hybridavfall i kategorien «mellom plast og matavfall» vokse seg større enn den burde innimellom, og tenkt at det burde være enda litt mer lettvint og kortreist til gjenbruksstasjoner og konteinere.

Og hva har du spylt ned i toalettet ditt? Kanskje trengte vi seere den turen selv, inn i det urene, de underjordiske tarmene og forklares hvordan bind, tamponger og kondomer samles opp som et hygienemonster som slipper gjennom kloakk- og renseanleggene. I en artikkel fra 2010 krever internasjonale miljøorganisasjoner at statsrådene må gå inn for å redusere forsøplingen av havet med 40 prosent innen 2020. Om to år, altså.

Som lektor i VGS kan jeg melde om at læreplanmål som gjelder de retoriske appellformene følges opp med største alvor på alle linjer, og reklameanalyse er en ferdighet alle norske elever skal lære.

Hvor er holdningskampanjene som beveger, og antyder konsekvensene av å kaste et kondom, bind, bomullspinner eller tamponger i toalettet, som forteller sannheten fra det skjulte som surkler, og vaser inn fisk og sjødyr med blå plastbånd, og hvordan dette beveger oss mot et varslet felles skittent badevann? Elevene lærer om dyrearter, lærer de hva havfruetårer er? Hvor er holdningskampanjene og rennesteinssafariene?

Det som foregår i det skjulte, under vann, i kloakken, det må vi finne rom for å sette ord på, og ta vår del av ansvaret for, enten det dreier seg om forbruk, gjenvinning, strandrydding eller dospylingsmentalitet. Uavhengig av alder, utdanningsnivå, språk eller kulturbakgrunn.

Hvis de ansvarlige ikke makter det, trenger vi en kanskje en ny Rolf Jacobsen som kan sette ord på og beskrive «fremskrittets meitemarker» for oss, i en ny kontekst. Før de eter alt opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media