- Å ta steroider er som å skrive kontrakt med jævelen

Erik og Kriss slipper rapvideoer som skal stoppe unge å sette sprøyter med testosteron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Å ta steroider er som å skrive en kontrakt med jævelen. Du får oppblåst selvtillit, men så kommer nedturen. Det er noen renter du skal betale, sier Morten Heierdal.

Den tidligere Robinson-deltakeren strevde med dopmisbruk i flere år, og har sonet to voldsdommer etter episoder han mener var utslag av aggressivitet etter steroidbruk. I helga fortalte han sin historie til Dagbladet.

Han er en av flere som bidrar i et nytt prosjekt startet av forfatter Annette Münch. Ved hjelp av litteratur og musikk ønsker hun å fortelle ungdom om de fatale konsekvensene ved bruk av anabole steroider.

Mulitimedieprosjekt Det nye prosjektet er basert på Münchs roman «Badboy: Steroid» som ble kritikerrost og ble tildelt Brageprisen da den kom i fjor.

Neste år skal forfatteren dra rundt på skoler med en multimedieproduksjon som skal lære unge om de fatale konsekvensene ved steroidbruk, og hun har fått rapperne Erik og Kriss til å lage fire musikkvideoer til prosjektet.

Annette Münch forteller at hun ble overrasket over hvor lite informasjon det var å oppdrive om temaet før hun skrev sin bok.

- Jeg har trent kampsport i 15 år, og har skrevet mye om vold. Bruk av steroider er den mørke og ukjente siden av det å trene. Jeg ville finne ut av hva som gjør at vanlige norske gutter velger å sette sprøyter på seg selv med steroider, forteller hun Dagbladet.

Hun ble overrasket over hvor altoppslukende dopingbruken ble for ungdommen.

- Frykten for å bli mindre i størrelse igjen er så stor at mange ikke tør å slutte, forteller hun.

De fire musikkvideoene Erik og Kriss har laget til prosjektet har både mørke beats og mørk tematikk. Man ser hvordan en ung mann dras ned i en negativ spiral etter at han setter sprøytene med steroider.

Erik Mortvedt i rapdouen forteller Dagbladet at de ikke kjenner noen som har misbrukt dopingmidler, men at rapperne ville bidra fordi de mener prosjektet tar opp viktig problematikk.

- Vi har ikke gjort noe sånt før, men det var overraskende givende å gjøre andres historie om til musikk. Alle i dag har et forhold til kroppspress, sier han til Dagbladet.

Takknemlig Morten Heierdal som kjenner problematikken godt, både etter eget misbruk av kroppsbyggende preparater, og fra sin jobb i Antidoping Norge, mener det er bra at flere tar tak i problemene ved bruk av steroider. Han forteller om fatale konsekvenser for ungdom som velger å ta sprøyter med ekstra testosteron.

- Man distanserer seg fra andre, blir sykelig opptatt av egen kropp og kosthold, mange blir empatiløse og aggressive. I de verste tilfellene er det snakk om vold. Det er mange tunge skjebner der ute, sier han.

ADVARER: Morten Heierdal brukte steroider i en tiårsperiode men har sluttet. Jobber nå for Anti Doping Norge. Foto: Hans Arne Vedlog   / Dagbladet
ADVARER: Morten Heierdal brukte steroider i en tiårsperiode men har sluttet. Jobber nå for Anti Doping Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Fire av hans nærmeste har mistet livet som direkte konsekvens av dopingmisbruk. Heierdal vet også om flere som sliter med helseproblemer etter steroidbruk.

Selv ble han aggressiv og slet med depresjoner de gangene han forsøkte å slutte med de enormt høye injeksjonene av testosteron.

- Jeg havnet ofte i konflikter med voldelig utfall, og konfliktene ble stadig verre, sier han og forteller at han ofte hisset seg kraftig opp i trafikken.

- Om noen ikke blinket eller la seg feil på veien, kunne jeg bli veldig hissig, følge etter dem i trafikken og utøve vold. En gang slo jeg gjennom sideruta på en bil. Jeg fikk et voldsomt temperament, forteller han.

Utbredt Heierdal er jevnlig på skolebesøk med Antidoping Norge, og forteller at det alltid er flere som rekker opp hånda når han spør om ungdom har egne erfaringer med dopingbruk.  

NYTT PROSJEKT: Annette Münchs roman «Badboy: Steroid» ble kritikerrost, nå har hun utvidet prosjektet. Foto: Pressefoto
NYTT PROSJEKT: Annette Münchs roman «Badboy: Steroid» ble kritikerrost, nå har hun utvidet prosjektet. Foto: Pressefoto Vis mer

- Det som bekymrer meg er at kroppspresset i dag er enormt. Jeg får et inntrykk av at steroidbruk er utbredt, og de unge innser ikke hvor alvorlig det er, sier han.  

- Det snakkes lite om dette, det er merkelig med et så relevant samfunnsproblem, sier han.

Anabole steroider

• Syntetiske steroidhormoner, derivater eller etterligninger av testosteron, det mannlige kjønnshormonet.

• Anabole steroider har fremfor alt to effekter; en anabol (vevsoppbyggende) og en androgen (mannliggjørende) effekt.

• De bygger opp muskulaturen ved stimulering av muskelproteiner i kroppen.

• Erverv, besittelse og bruk av anabole steroider, samt fremstilling, uregistrert import og salg er straffbart i Norge.
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer