Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Å takle sorg

En realistisk og sterk film om avhengighet, kjærlighet og savn.

FILM: En mann blir utsatt for blind vold og drept. En kvinne mister sin kjæreste, to barn mister sin far og en mann mister sin beste og eneste venn. Dette er utgangspunktet for danske Susanne Biers amerikanske spillefilmdebut «Things We Lost in The Fire». I rollene finner vi blant annet Halle Berry, Benicio Del Toro og David Duchovny. Handlingen dreier seg rundt det å takle sorg og det å bli nykter, og symbolikken er tydelig, der den narkomane vennen og den etterlatte kona, finner sammen da de trenger det som mest.

Uutholdelig savn

På samme måte som Jarry Sunborne (Del Toro) teller dagene siden siste skudd, teller Audrey Burke (Berry) dagene fra mannen hennes døde. For ingen av dem blir livet som tidligere, der sorgen er like vond å få ut av systemet, som avhengigheten etter heroinen.

«Hvordan er livet som nykter?», spør Audrey en kvinnelig narkoman, som ikke har rørt dop på flere år.

«Det er annerledes», svarer hun.

Og forteller oss at til tross for at det er år siden siste dose, er savnet der fremdeles. Hver dag. Men ikke lenger like uutholdelig.

Kjærlighet og død

Siden Susanne Biers internasjonale gjennombrudd med «Elsker deg for evig» (2002), har den 48 år gamle filmskaperen utviklet en tydelig signatur både hva gjelder filmspråk og innhold. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at «Things we lost in the Fire» er rørende, der tragedien befinner seg på det mellommenneskelige planet, og der kjærlighet, svik og død er ingredienser. Og på lik linje som hennes forrige film, «Etter bryllupet», fungerer «Things we lost in the Fire» gjennomgående godt.

Oscar-vinner Benicio Del Toro gjør en sterk prestasjon som den narkomane Jerry. Han gir avhengigheten et sympatisk, men realistisk ansikt. Oscar-vinner Halle Berry er også tilbake i godt slag. Det er tydelig at de to hovedrolleinnehaverne spiller på erfaringene de fikk fra henholdsvis «21 Grams» og «Monster’s Ball» - filmer som utryksmessig kan minne om denne.

Glimt av varm humor

Samtidig er «Things we lost in the Fire» hakket mer polert enn Biers foregående, og filmskaperen spiller på hele sitt register litt for

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media