Å temme Russland

Ingress

Meninger

I fjor anså mange NATO-toppmøtet i Wales som nærmest unødvendig, men det endte som et av de viktigste i nyere tid. Russlands innblanding i Ukraina, med annektering av halvøya Krim, strider mot folkeretten og de inngåtte avtalene som har formet Europa etter Jernteppets fall. Fra å være en «partner» for NATO og EU har Russland under Vladimir Putin på kort tid blitt en truende fare.

Ensidig endring av landegrenser med makt og storstilt undergraving av et annet land trodde vi - inntil nylig - hørte til fortida i Europa. Når Putin på dette viset truer Europas sikkerhet er Vesten nødt til å svare. EU, som økonomisk stormakt, har svart med stadig strengere straffetiltak for å ramme Putins svakeste punkt, økonomien. NATO har svart med å opprette en «spydspiss» i sin utrykningsstyrke, som skal «reise lett og slå hardt», og ved å utplassere NATO-styrker i Øst-Europa for første gang. Disse styrkene skal riktignok stadig skiftes ut, for språklig å unngå «fast» utplassering, men NATO vil være til stede langs grensa til Russland nesten hele tida.

Både i EU og i NATO har landene vært uenige om hvor «hardt» det er klokt å svare Putin. Spørsmålet er vanskelig når motstanderen er såpass uberegnelig. Det kreves fingerferdighet for ikke å gjøre vondt verre, og de diplomatiske kanalene må holdes åpne. Både EU og NATO har så langt valgt virkemidler med omhu. Vestlig samhold er samtidig helt avgjørende for å vise Putin hva han møter. Det gjelder også å utnytte de institusjonelle møteplassene som er tilgjengelige. Utenom FN er både Europarådet og Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) institusjoner som binder Russland til resten av Europa. Putin må nøye forklares hva det koster å true seg fram og bryte avtaler.

I ettertid må også politiske ledere i land som Georgia og Ukraina innse hvordan de med uansvarlige politiske grep har beredt grunnen for innblanding fra Putin. Begge land tapte landområder til russisk-støttede opprørere. Nå skal det bli våpenhvile i Ukraina og forhandles. Men Putin dikterer spillereglene. Å gjenvinne Krim for Ukraina synes umulig. Og Putin vil kreve varig russisk innflytelse over landet, noe som kan stenge veien til EU og NATO for ukrainerne. Det blir ikke lett å temme Russland, i alle fall ikke så lenge Putin hersker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.