DEBATT

Å tøyle et udyr

I venstresidens logikk er private aktører i velferdstjenestene «udyr som må tøyles». I virkeligheten handler det om å finne gode løsninger mellom ytterpunktene.

BARNEHAGE: - Akkurat som det finnes markedssvikt, finnes det styringssvikt. At offentlige aktører kan ha svakere insentiver for å drive effektivt er ikke skremselspropaganda, det er et faktum, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
BARNEHAGE: - Akkurat som det finnes markedssvikt, finnes det styringssvikt. At offentlige aktører kan ha svakere insentiver for å drive effektivt er ikke skremselspropaganda, det er et faktum, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Roman Linneberg Eliassen skriver i sin spalte på Dagbladet.no 6. juni at politikerne bør legge en plan for styrt avvikling av private, kommersielle barnehager. Dette forslaget er også gjentatte ganger blitt fremmet av venstresiden i politikken, med revolusjonære Rødt i spissen, SV som ivrig heiagjeng og Ap som lett mumlende haleheng.

Samtidig som et forbud mot avkastning i sektoren er en høyst reell mulighet og noe som kan bli tilfelle dersom flertallet skifter etter neste valg, skriver Eliassen at det er tilnærmet risikofritt å drive barnehage i Norge med kommunalt tilskudd. Han hopper dermed enkelt bukk over den politiske risikoen knyttet til slik virksomhet. Jeg tror ikke private aktører i kommuner hvor de er blitt kastet ut av røde flertall, etter å ha lagt stor innsats i å bygge opp sin virksomhet over mange år, er helt enig i at de driver risikofritt.

Eliassen tar også flere snarveier i sitt resonnement om risiko og økonomi. For det første ser han bort fra at selv om mange aktører driver med overskudd, er det også mange som driver med underskudd. Altså kan det umulig være så risikofritt å drive barnehage som han skal ha det til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer