Anmeldelse: «Hilde Wangel»

Å tukle med andres skjebne

Klas Östergren legger Ibsen-kvinne på terapibenken.

KLAS ÖSTERGREN: Svensk forfatter og bidragsyter til prosjektet Ibsen NOR. Foto: Viktor Gårdsäter
KLAS ÖSTERGREN: Svensk forfatter og bidragsyter til prosjektet Ibsen NOR. Foto: Viktor Gårdsäter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Hilde Wangel»

Klas Östergren

Roman

Forlag: Oktober
Oversetter: Bodil Engen
Utgivelsesår: 2019

«Han har Hilde Wangel-skikkelsen i fingrene»
Se alle anmeldelser

Hilde Wangel er en Ibsen-skikkelse under utvikling, i den forstand at vi møter henne i to skuespill, først som Ellida Wangels opprørske stedatter i «Fruen fra havet» og seinere i livet som Halvard Solness’ kravstore hevner i «Bygmester Solness». Hun er bifigur, men en som utløser stor dramatikk i sine omgivelser. Var hun eller var hun ikke et offer?

Oversetter

Svenske Klas Östergren legger henne på terapibenken, bokstavelig talt. Han er mannen bak romaner som «Gentlemen» og «Gangsters», men i denne sammenhengen er det vel så interessant at han har oversatt Ibsens tolv samtidsdramaer til svensk.

Han har tatt utfordringen fra det fellesnordiske prosjektet Ibsen NOR - i regi av det norske forlaget Oktober, danske Rosinante og svenske Natur & Kultur - om å nytolke Ibsens skikkelser. En liknende oppgave er gjennomført i det såkalte Hogarth Shakespeare Project, der norske Jo Nesbø er en av flere samtidsforfattere som har «nyskrevet» den engelske dramatikeren.

Åsted Berlin

I Klas Östergrens tilfelle, ser vi at han har Hilde Wangel-skikkelsen i fingrene. Han lar oss møte henne som godt voksen, etter at hun har lagt både Ellida og Solness bak seg. Hun er singel, jobber i et norsk reisebyrå i Berlin på 1920-30-tallet. På en søndagstur i Tiergarten overfalles hun av et plutselig angstanfall. Panikkangst av den nesten invalidiserende sorten.

Store deler av boka er i jegform, Hildes tilbakeblikk på barndom og ungdom, fortalt til psykiateren Dr. Liebig. Med et anstrøk av ironisk selvinnsikt foreslår hun at han kan skrive en freudiansk avhandling om henne under tittelen «Tilfellet H». Han kaller den derimot «Porselenskvinnen».

Men Hilde Wangel er ingen porselensdokke. Faren mente at hun hadde en «robust samvittighet», og i ettertid kan man ane en sterk selvbevissthet i karakteren. «Jeg må slutte å tukle med andres skjebner,» kunne hun si om seg selv i erkjennelsen av påvirkning og makt over menn. Vi kjenner jo alle byggmester Solness’ fatale fall.

Dragning

Dr. Liebig klarer aldri å komme til bunns i tilfellet H., men han påpeker «hennes åpenbare dragning mot menn med grandiost selvbilde». Det er en ekstra bonus at Klas Östergren lar legen teste pasientens «moralske reflekser» ved å få henne til å kommentere problemstillinger fra andre Ibsen-dramaer som «Et dukkehjem», «Vildanden», «En folkefiende» og «Hedda Gabler». Hilde Wangel svarer slik Ibsen selv ville gjort!

I siste del av romanen blir Hilde Wangel beskrevet gjennom biografien «Tante Hilde», forfattet av hennes egen nevø, Hans Bredo Arnholm, på 1950-tallet. Det er en beretning om en kvinne som har brakt skam over familien på grunn av sin omgang med NS-folk under andre verdenskrig. Men Klas Östergren gir henne en flik av en oppreisning, når han lar en av stornazistene komme med følgende utsagn i retten: «Nei, Hilde Wangel var aldri en av oss. Hun var en egen sort.»

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer