KOMMENTARER

Å være ekte amerikaner er å være hvit, mener Toni Morrison.

Nobelprisvinner med bitende ironi om valget av Trump.

KLAR TALE: Nobelprisvinner Toni Morrison (85) mener at hvite amerikaneres frykt for å miste privilegier bidro til at Donald Trump vant valget. Foto: Patrick McMullan Co./NTB Scanpix
KLAR TALE: Nobelprisvinner Toni Morrison (85) mener at hvite amerikaneres frykt for å miste privilegier bidro til at Donald Trump vant valget. Foto: Patrick McMullan Co./NTB Scanpix


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hun er blitt kalt «Amerikas samvittighet». Hun er utvilsomt USAs fremste forfatter, hvis man dømmer etter litterære utmerkelser. Nå er Toni Morrison blitt 85 år gammel. Nobelprisvinner i 1993 og selverklært «svart forfatter» hele livet.

I snart et halvt århundre har prosjektet hennes vært å skrive om rase i USA, om erfaringene ved å være svart amerikaner. Derfor er det med en penn dyppet i gift at hun i nå skriver et essay i The New Yorker om å være hvit. Toni Morrison er en av 16 forfattere som på oppdrag fra det anerkjente amerikanske magasinet har skrevet om ulike reaksjoner på valget av Donald Trump som USAs neste president.

Hennes bidrag, «Mourning for Whiteness», handler om hvorledes hvite mennesker reagerer på frykten for at deres naturgitte, iboende overlegenhet er i ferd med å gå tapt. Det finnes jo fargede over alt i våre dager, til og med en svart president.

Det er med rå ironi hun skildrer forsøkene på å gjenopprette status quo, om hvordan hvite mennesker må ofre seg og gjennomføre saker de helst ville ha sluppet. De må både gi slipp på sin verdighet og risikere å framstå som feiginger: «Uansett hvor mye de måtte hate slik oppførsel (...), er de villige til å drepe småbarn på søndagsskole og slakte kirkegjengere (...) Uansett hvor flaut det måtte være å demonstrere sin feighet på den måten, er de villige til å sette fyr på kirker og tenne på mens folk er i bønn. Og, hvor skammelig det enn måtte være, er de villige til å skyte svarte barn i gatene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer