Å være ekte amerikaner er å være hvit, mener Toni Morrison.

Nobelprisvinner med bitende ironi om valget av Trump.

KLAR TALE: Nobelprisvinner Toni Morrison (85) mener at hvite amerikaneres frykt for å miste privilegier bidro til at Donald Trump vant valget. Foto: Patrick McMullan Co./NTB Scanpix
<div><br><div><br></div></div>
KLAR TALE: Nobelprisvinner Toni Morrison (85) mener at hvite amerikaneres frykt for å miste privilegier bidro til at Donald Trump vant valget. Foto: Patrick McMullan Co./NTB Scanpix


Vis mer
Kommentar

Hun er blitt kalt «Amerikas samvittighet». Hun er utvilsomt USAs fremste forfatter, hvis man dømmer etter litterære utmerkelser. Nå er Toni Morrison blitt 85 år gammel. Nobelprisvinner i 1993 og selverklært «svart forfatter» hele livet.

I snart et halvt århundre har prosjektet hennes vært å skrive om rase i USA, om erfaringene ved å være svart amerikaner. Derfor er det med en penn dyppet i gift at hun i nå skriver et essay i The New Yorker om å være hvit. Toni Morrison er en av 16 forfattere som på oppdrag fra det anerkjente amerikanske magasinet har skrevet om ulike reaksjoner på valget av Donald Trump som USAs neste president.

Hennes bidrag, «Mourning for Whiteness», handler om hvorledes hvite mennesker reagerer på frykten for at deres naturgitte, iboende overlegenhet er i ferd med å gå tapt. Det finnes jo fargede over alt i våre dager, til og med en svart president.

Det er med rå ironi hun skildrer forsøkene på å gjenopprette status quo, om hvordan hvite mennesker må ofre seg og gjennomføre saker de helst ville ha sluppet. De må både gi slipp på sin verdighet og risikere å framstå som feiginger: «Uansett hvor mye de måtte hate slik oppførsel (...), er de villige til å drepe småbarn på søndagsskole og slakte kirkegjengere (...) Uansett hvor flaut det måtte være å demonstrere sin feighet på den måten, er de villige til å sette fyr på kirker og tenne på mens folk er i bønn. Og, hvor skammelig det enn måtte være, er de villige til å skyte svarte barn i gatene».

Alt dette, og mye mer, er hvite – særlig menn – villige til å ofre for å slippe å oppgi følelsen av å være «medfødt bedre enn» noen. De er så redde for å miste sine privilegier som hvite, at de kler seg i hvite kapper og skjuler seg under hvite hetter for å unngå konfrontasjoner ansikt til ansikt. På valgdagen omfavnet de skammen og frykten som Donald Trump har sådd. De er ikke drevet av sinne, men av skrekk som får dem til å skjelve i knærne, konkluderer Toni Morrison.

Det er sterk lesning; det omvendte perspektivet fra alle hennes romaner, fra debuten i 1970 med «The Bluest Eye», via den rystende «Beloved» fra 1988 og til den siste «God Help the Child» som kom i fjor. 11 romaner har den 85-årige Princeton-professoren bak seg. I 2012 ble hun tildelt Presidentens frihetsmedalje av Barack Obama. I 2016 var hun en svoren tilhenger av Hillary Clinton.

Man spøker ikke med en sånn dame. I et intervju med kritikeren Hilton Als har hun fortalt om tre ting hun har tillatt seg selv å si etter fylte 80. Det ene er «nei», det andre er «hold kjeft» og det tredje er «forsvinn». Hører du, Donald Trump?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.