- Å være forelska kan være som å gå på tynn is

Gaute Heivoll med barnebok om kjærlighet.

KJÆRLIGHET: Litteraturen skal ta opp de store, viktige temaene, mener Gaute Heivoll. «Svalene under isen», illustrert av Lisa Aisato, handler om kjærlighet. Illustrasjon: FRA BOKA
KJÆRLIGHET: Litteraturen skal ta opp de store, viktige temaene, mener Gaute Heivoll. «Svalene under isen», illustrert av Lisa Aisato, handler om kjærlighet. Illustrasjon: FRA BOKAVis mer

Les anmeldelsen av «Svalene under isen her».

(Dagbladet): - Dette er en mye lysere bok enn de to barnebøkene jeg har skrevet før. Men kjærligheten er ikke udelt lys heller. Jeg forsøker å skrive om det som truer under overflaten, bokstavelig talt, siden barna går ut på usikker is, sier Gaute Heivoll til Dagbladet om sin nye bildebok, laget i samarbeid med illustratøren Lisa Aisato.

Heivoll er først og fremst kjent for kritikerroste voksenbøker, deriblant Brageprisvinnende «Før jeg brenner ned». Men han har også utgitt to like kritikerroste bildebøker.

Nå er han ute med bok nummer tre i den løst sammenhengende trilogien om barna Jon og Line. Alle de tre bøkene tar opp store spørsmål. Men der de to første handlet mye om død, er kjærlighet temaet i den nye boka, «Svalene under isen».

Truende kjærlighet
Jon, som er hovedperson i boka «Himmelen bak huset», er ute og går på isen når han møter Line, som Heivoll skrev om i «Båten mellom stjernene». Hun forteller Jon at «svalene bor under isen om vinteren», og får Jon til å tenke på «bobler av sølv som steg og steg hele veien opp fra magen».

- Alle som har vært forelska vet at det av og til er som å gå på tynn is. Jeg prøver å få fram det aspektet ved kjærlighet, sier Heivoll.

Han vil vise at kjærligheten også kan være truende og farlig.

Fristed for undring
- Jeg har ikke så mye til overs for velmenende pedagogiske bøker. Det gjelder for både barn og voksne, egentlig. Jeg mener det er viktig at det finnes bøker som tar barn alvorlig. Jeg ønsker å gi dem kunstopplevelser, sier han, og forteller om da kona leste «Svalene under isen» for deres fire år gamle sønn.

- Han ble veldig fascinert av en del språklige bilder, særlig  «Himmelen var hvit som melk». «Da må himmelen være hvit, da», sa han. Det er et eksempel på at det går an å ta i bruk språket også for barn, sier Heivoll.

BOK OM KJÆRLIGHET: Gaute Heivoll er mest kjent for den prisvinnende romanen «Før jeg brenner ned». Nå har han skrevet en barnebok om kjærlighet. 
Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
BOK OM KJÆRLIGHET: Gaute Heivoll er mest kjent for den prisvinnende romanen «Før jeg brenner ned». Nå har han skrevet en barnebok om kjærlighet. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet Vis mer

- Poenget er ikke at alt skal forstås til bunns. Litteraturen er et fristed for undring, derfor er den et veldig godt egnet sted for barn, mener han.

Allalderlitteratur
Heivoll vil helst omtale bøkene sine som allalderlitteratur, og mener de kan leses og forstås av både barn og voksne.

- Det går en linje gjennom alt jeg skriver - jeg ønsker å skrive om det å være menneske. Kjernepunktene er kjærlighet og død.

- Dette må være utfordrende temaer for unge lesere?

- Ja, men litteraturen skal jo ta opp de viktige, store temaene, ikke likegyldige ting. Det er dette rommet vi har for å kjenne på det å leve, mener han.