Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

HELGEKOMMENTAREN VED IDA JACKSON:

Å være kvinne og ha vært utsatt for voldtekt er like vanlig som å ha hatt brystkreft. Hvor er sløyfa vår?

Voldtekt er et folkehelseproblem.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske mediene er fulle av spørsmål om seksuelle overgrep disse dager. Høyesterettsnominerte Brett Kavanaugh er anklaget for å ha forsøkt å voldta psykologiprofessor Christine Blasey Ford. Hun vitnet om voldtektsforsøket i senatet 27. september.

President Trump tvitret at hadde det vært noe i Fords anklager, ville hun ha anmeldt rett etterpå. Dette har åpnet for en mildt sagt interessant debatt om voldtekt i den engelskspråklige offentligheten. For post-#metoo kommer det flere fortellinger i førsteperson enn før.

Top Chef-programleder Padma Lakshmi skrev om hvordan hun ble voldtatt som 16-åring, og ikke bare ikke anmeldte, men beskrev seg selv som jomfru etterpå, fordi hun ikke hadde noe språk for det som hadde skjedd. Hun synes ikke at det er så merkelig at Blasey Ford ikke anmeldte voldtektsforsøket som nå diskuteres i verdenspressen.

Personlig synes jeg det er befriende å lese om Lakshmis seksuelle overgrep i New York Times. Det er få fortellinger om voldtekt i førsteperson her i offentligheten. Da Facebook og Twitter-feeden min var full av fortellinger om seksuell trakassering under #metoo, satt jeg og ventet på disse historiene. Jeg vet vi er mange som sitter på en sånn historie.

Men det var ikke voldtektene folk delte. Det er historien ingen orker å fortelle og ingen orker å høre på, heller. Men de er overalt. Jeg anbefaler alle å lese Vold og voldtekt i Norge. En nasjonal forekomststudie av vold i et livsløpsperspektiv, en rapport fra Siri Thoresen og Ole Kristian Hjemdal, forskere ved Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress.

Denne undersøkelsen er unik i norsk sammenheng fordi man telefonintervjuet om lag 5000 kvinner og menn om vold og voldtekt, med svært eksplisitte spørsmål. Når de sier at 9,4 prosent av norske kvinner født mellom 1940–1995 har blitt voldtatt, så har de spurt disse kvinnene om de har blitt tvunget til enten samleie, analsex eller oralsex, samt innføring av andre objekter i kjønnsåpningene.

Og når de sier at 24 prosent av kvinnene de intervjuet har opplevd seksuelle overgrep, så definerer de det blant annet som å ha blitt «tvunget til beføling av kjønnsorganer ved bruk av makt eller trusler om skade».

Dette er ikke gråsone, folkens. Dette er folkehelse. Derfor er det utrolig frustrerende at hver eneste fortelling om voldtekt og voldtektsforsøk i førsteperson blir møtt med sjokk og vantro. Ingen vil at voldtekt skal skje, men realiteten er at det ikke er spesielt uvanlig. 9,4 prosent er mange. Det er litt flere enn dem som rammes av brystkreft.

Jeg tviler på at vi rammes av en sløyfe å putte på jakka, en voldtekts-måned der Lindex selger rapeawareness-truser i en artig farge. Litt avhengig av hva slags demografiske data du bruker, overlapper den i størrelse med gruppen «annen seksuell legning enn heterofil» og «funksjonshemmede».

Men vi snakker ikke om tilrettelegging og politisk frigjøring for oss som har vært utsatt for overgrep. Vi snakker bare om hvordan vi skal forhindre at det skjer igjen. Alle vil at flere voldtekter skal bli anmeldt.

Alle vil at flere voldtektsmenn skal bli dømt. Jeg er mindre politisk ambisiøs på det norske samfunnets vegne. Jeg vil bare at voldtekt skal gå fra å være en sjokkerende hemmelighet til å bli en grufull livshendelse vi ikke blir overrasket over å høre om. Det er utrolig frustrerende å se nok en gynekolog kveppe til når jeg sier: «Forresten så ble jeg voldtatt da jeg var 14, supert om du kan være netthendt når du tar celleprøve».

Jeg skulle ønske jeg kunne slutte å være den skumle pasienten og få lov til å bare bli en relativt vanlig dame som det har skjedd noe relativt vanlig (og fælt) med. Det burde gynekologene være de første til å ta inn over seg. Tallenes tale er klar. Disse opplevelsene sitter i kroppene til en stor del av Norges befolkning. La oss ta det innover oss. La oss begynne å oppføre oss deretter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!