«Beforeigners»

- Å være naken betyr ingen ting

Oddgeir Thune spiller steinaldermann helt uten klær i HBO-serien «Beforeigners».

OSLO-SERIE: Operaen, barcode og flere andre steder i Oslo er kulisser i «Beforeigners», der Nicolai Cleve Broch spiller politietterforsker. Vis mer

I HBO-serien «Beforeigners» (Framvandrerne) opptrer skuespiller Oddgeir Thune naken i alle scenene - og det lar seg ikke gå upåaktet hen.

Thune spiller rollen Navn Ukjent, en framvandrer som er kommet fra steinalderen til nåtida. Han har sine primitive nykker, og går ikke av veien for hensynsløs atferd, dreper harer og spiser dem rå.

I seriens tredje episode, som kom denne uka, er Navn Ukjent mye med - hele veien uten klær.

Framvandrerne kommer

- Jeg har to svar på hvordan det er å spille naken. Den ene er litt breial, og den andre mer skuespillerfaglig, sier Thune til Dagbladet.

I «Beforeigners» dukker Navn Ukjent og ulike mennesker opp i Oslos havnebasseng.

Framvandrerne kommer fra tre tider: fra vikingtida, steinalderen og 1800-tallet. Serien er en blanding av science fiction, krim og satire. Den hadde premiere forrige uke, og tre episoder er tilgjengelig på HBO:

- Naken, det betyr ingenting

- For å ta den breiale svaret først, så er det at å være naken, betyr ingen ting, sier Thune, og fortsetter med det mer faglige svaret:

Som skuespiller handler det om å gå inn i en rolle og være overbevisende.

- Navn Ukjent kommer fra steinalderen og er ukjent med klær, er oppvokst med alfahanner, er dyrisk, intelligent og vant til å drepe.

UTEN KLÆR: Å gå inn i rollen med hud og hår var den eneste måten å bli overbevisende som steinaldermannen Navn Ukjent, sier Oddgeir Thune. Foto: HBO
UTEN KLÆR: Å gå inn i rollen med hud og hår var den eneste måten å bli overbevisende som steinaldermannen Navn Ukjent, sier Oddgeir Thune. Foto: HBO Vis mer

- Null grader og iskaldt

Thune forteller videre at han måtte jobbe hardt for å virke overbevisende og for å få selvtillit til å være denne barbaren.

- Det år sprade naken rundt og «dingle med fanten» foran skuespillere og kameraer, føltes det ubekvemt?

- Nei, den eneste måten var å gå inn med hud og hår. Jeg måtte «bli» Navn Ukjent og være ham hundre prosent.

- Det må ha vært kaldt å gå ute helt naken på høsten?

LITT PÅKLEDD: Her ser vi den vanligvis nakne Navn Ukjent (Oddgeir Thune) i noe som ligner klær. Til venste Herbert Nordrum. Foto: Lukas Salna / HBO
LITT PÅKLEDD: Her ser vi den vanligvis nakne Navn Ukjent (Oddgeir Thune) i noe som ligner klær. Til venste Herbert Nordrum. Foto: Lukas Salna / HBO Vis mer

- Huff, ja. Det var dritkaldt. Var utendørs i november i fjor. Temperaturen var rundt null grader med fuktig luft. Mens de andre kunne pakke seg inn i boblejakker, måtte jeg gå rundt uten klær, sier Thune.

- Kunne ikke være opptatt av det

- I den grad vi menn liker å vise oss nakne, fortrekker vi vel at «utstyret» skal se bra ut. Når det er kaldt, har jo snoppen en tendens til å trekke seg inn i sitt eget skinn.

- Ja, men sånn er det jo med snoppen, sier Thune:

- Jeg kunne ønsket meg litt mer blod ned i penis, men sånt går det ikke an å være opptatte av det. Det ville gått utover skuespillet, sier Thune.

FÅR BESØK: Navn Ukjent tar imot politifolkene Lars Haaland (Nicolay Cleve Broch) og Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen) i sitt moderne hjem. Foto: Skjermdump fra HBO
FÅR BESØK: Navn Ukjent tar imot politifolkene Lars Haaland (Nicolay Cleve Broch) og Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen) i sitt moderne hjem. Foto: Skjermdump fra HBO Vis mer

Slik er menn

Oddgeir Thune har et avklart og humoristisk syn på det å stå naken foran kamera i en verdensomspennende strømmekanal.

- Jeg framstår vel slik vi menn er i sånne situasjoner.

- Slik snoppen min er i «Beforeigners», vil jeg aldri fått en hovedrolle i en annen type sjanger, sier han, og henviser humoristisk til pornobransjen.

I en av episodene steiner Navn Ukjent en hare til døde, parterer og spiser det blodige dyret.

- Ja, det er en hare jeg kutter opp, men ikke det jeg spiser. Skulle ønske det var en saftig, mør og blodig biff, men det var noe karamellisert sukker blandet med teaterblod. Det smakte helt jævlig, sier han.

DREPER: Navn Ukjent dreper en hare og spiser den rå. - Hadde det bare vært rått kjøtt jeg måtte spise, sier skuespiller Oddgeir Thune. Foto: Lukas Salna / HBO
DREPER: Navn Ukjent dreper en hare og spiser den rå. - Hadde det bare vært rått kjøtt jeg måtte spise, sier skuespiller Oddgeir Thune. Foto: Lukas Salna / HBO Vis mer

Ikke ekte piercing

Selv om Thune er full av arr, bein gjennom neserota og piercinger i rollen som Navn Ukjent, kan han avsløre at han slapp å gå så drastisk til verks for å innta rollen som steinaldermann.

- Jeg har plastbein limt fast i nesa, og har ingen piercinger, sier han.

SPOILERADVARSEL: Ikke les videre hvis du ikke vil vite noe om handlingen i tredje episode av «Beforeigners».

Navn Ukjent er i serien en av de første fremvandrerne fra steinalderen, og han har kommet langt siden han først ankom. På tross av mange mer primitive vaner, bor han i et fasjonabelt hjem på Holmenkollen. I den nyeste episoden av serien skjer det dramatiske ting hjemme hos Navn.

- Navn Ukjent blir skutt i tredje episode. Dør han?

- Tja, hvor mye skal jeg røpe. Så rå og kompromissløs som han holder på, er det ikke rart han blir skutt. Han ble skikkelig skutt, og er nok død, sier Thune.

Thune er samboer med Pia Tjelta, som han har tvillinger med.

Lørdag 31. er det premiere på teaterstykket «Krenket» på Nationaltheatret. Der spiller Oddgeir Thune rollen som Isaac, en jødisk kurator.