ROSKILDE-AKTUELL: Damon Albarn har vært den musikalske kraften i Blur og Gorillaz, og har sagt at deler av Blur-tida fortonet seg som et rent personlig helvete for ham på grunn av dopbruk og angstanfall. I går stod han på scenen på Roskilde-festivalen. Dette bildet er tatt under en tidligere konsert. Foto: SCANPIX
ROSKILDE-AKTUELL: Damon Albarn har vært den musikalske kraften i Blur og Gorillaz, og har sagt at deler av Blur-tida fortonet seg som et rent personlig helvete for ham på grunn av dopbruk og angstanfall. I går stod han på scenen på Roskilde-festivalen. Dette bildet er tatt under en tidligere konsert. Foto: SCANPIXVis mer

- Å være nykter er ikke i min natur

Gorillaz-general Damon Albarn forsikrer om at har ikke pensjonert dopbruket.

|||ROSKILDE (Dagbladet): I Blur-dokumentaren «No Distance Left to Run» avslørte Blur- og Gorillaz-frontmann Damon Albarn (42) at hele bandet var avhengige av heroin da de var på britpoptoppen på midten av 90-tallet. Men på tross av at han i dokumentaren kalte den tiden for et personlig helvete, har han ingen planer om å pensjonere dopbruket sitt.

- Jeg er ikke nykter. Å være nykter er ikke i min natur. Men jeg tar vare på meg selv. Jeg er en ansvarlig person, sier Albarn til Dagbladet.

På Roskilde I går var han på Roskilde-festivalen i Danmark for å spille med Gorillaz - det sjangersprengende prosjektet han har sammen med illustatøren Jamie Hewlett. Men der Blur består av vanlige musikere, består Gorillaz av de animerte karakterene 2D, Murdoc Niccals, Noodle og Russel Hobbs - med Albarn trekkende i de musikalske trådene.

- Men vi står på scenen under konsertene våre, altså. Når vi gjør tv-opptredener er det hologrammene til 2D og Mardoc som spiller, men slikt er umulig på en diger festivalscene, forklarer Albarn, og veiver entusiastisk med armene mens han forklarer hvordan man lager hologrammer.

- Man må trekke en stram transparent film over scenen, og så er det masse laser og røyk.

Dehumanisering Nå gleder 42-åringen seg til at teknologien gjør det mulig for ham å spasere rundt som et hologram også på store scener, som for eksempel på Roskilde.

- Da slipper jeg jo å stå på scenen i det hele tatt. Slik det er nå, er det umulig å unngå at ting blir menneskelig.

Britiske Albarn er derfor opptatt av å fornye seg musikalsk hele tiden. Han turnerte med Blur igjen i 2009, etter at bandet først tok en pause i 1999.

Og selv om Dagbladet fikk streng beskjed om å ikke stille Blur-relaterte spørsmål i løpet av vårt tilmålte kvarter med britpopyndlingen, tok han likså godt opp temaet selv.

GORILLAZ: Damon Albarn stod på scenen med Gorillaz i går på Roskilde-festivalen. Foto: Scanpix
GORILLAZ: Damon Albarn stod på scenen med Gorillaz i går på Roskilde-festivalen. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi kunne ennå turnert med Blur om vi ville, men da ville det føltes som en jobb - ikke noe vi syntes er morsomt. Nå må vi bare ta vare på fremtida vår, være forsiktig med den. Men vi kommer garantert til å stå på scenen sammen igjen når tiden er inne, røper Albarn.

Afrika-hyllest Det er ikke mange månedene siden Gorillaz gav ut tredjeplata «Plastic Beach», men Albarn har allerede planlagt hva han skal utforske på bandets neste utgivelse. Og det er ikke sitt britiske opphav.

- Den kommer ikke til å inneholde ei eneste eneste setning på engelsk, men bestå utelukkende av tekster på afrikansk og arabisk. Det er det neste steget for Gorillaz. Jeg elsker Afrika. Jamie og jeg er klare for å ta steget helt ut nå, dedisere et helt album til det fantastiske kontinentet, sier han.

Følg Dagbladets Roskilde-team på Twitter. @jonaspetter og @urke.

FANS: Slik så det ut like før Gorillaz-konserten startet på Dyreskuepladsen i Roskilde. Foto: Scanpix
FANS: Slik så det ut like før Gorillaz-konserten startet på Dyreskuepladsen i Roskilde. Foto: Scanpix Vis mer