Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Å være singel i Kina når du nærmer deg 30 er stor skam

Motvillig paringsdans i feiringen av kinesisk nyttår.

BRYLLUP FOR MASSENE: Gruppeseremoni for T-banearbeidere i byen Zhengzhou i Henan-provinsen i august i fjor. Foto: Xinhua / NTB Scanpix
BRYLLUP FOR MASSENE: Gruppeseremoni for T-banearbeidere i byen Zhengzhou i Henan-provinsen i august i fjor. Foto: Xinhua / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det er nyttårsfeiring i Kina nå. Alle tar fri og reiser hjem til familien i landsbyen. Det er en ukelang vårfest. Men ikke for alle. Ikke for de single.

Det er så traumatisk i Kina å være ugift når man nærmer seg 30, at det finnes egne ord for fenomenet. Ugifte kvinner er «tiloversblevne kvinner», restevarer. Ugifte menn er «nakne greiner». Selv moderne ungdom som prioriterer en lang akademisk utdannelse framfor det å stifte familie, blir ansett som relativt fortapte. I alle fall i tradisjonell familiesammenheng.

Når de ved nyttårstider skal konfronteres med onkler og tanter og forklare sine – ofte foretrukne – singelliv, oppstår problemer så ubehagelige at mange betaler en venn eller venninne til å stille opp som falsk partner. De mest avanserte averterer etter og leier en midlertidig forlovede som kan vises fram for familien.

I fjor spleiset en gjeng single studenter, kunstnere og offentlig ansatte som hadde møttes på sosiale medier, på en kjempeplakat som ble slått opp på en av Beijings travleste T-banestasjoner ved nyttårstider. Det sosiale presset for «bihun» – kinesisk for giftepress – føltes så stort at de spyttet en sum tilsvarende 40000 kroner i kassa for plakaten. Etter noen runder med sensur, lød den: «Kjære far og mor, ikke bekymre dere. Verden er så stor. Det er så mange måter å leve på. Single kan også være lykkelige.» Et telefonnummer der likesinnede kunne søke råd og trøst, fantes nederst på plakaten.

De som likevel reiser hjem og må vise fram sitt begredelige singelliv, blir ofte utsatt for koplingsforsøk fra familien. Forekomsten av slike påtvungne «blind dates» er nå så omfattende, at de lokale myndighetene i byen Nanchang la ut på nettet en såkalt «Blind date guide for medlemmer av Kommunistpartiet». Avisa Wall Street Journal rapporterer at den riktignok ble slettet relativt fort, men guiden er likevel delt av mange nok til at den fortsatt verserer.

Er det for eksempel lov for partikadre å date utlendinger? Ja, sier guiden, «unntatt for medlemmer av de væpnede styrkene i aktiv tjeneste». Bør man avsløre at man er partimedlem? Ja, man skal være ærlig, og «det vil dessuten gjøre et godt inntrykk». Bør man gi eksklusive gaver til en date? «Overdreven ekstravaganse vil overbevise samfunnet og massene om at du ikke lenger er partimedlem,» sier guiden, helt etter president Xi Jinpings formaninger i kampen mot korrupsjon.

På spørsmål om eventuelt kirkebryllup, minner guiden om at partimedlemmer jo er ateister som rettledes av marxisme-leninisme og Mao Zedongs tanker. I en sarkastisk kommentar til den partimessig korrekte paringsdansen skriver en ugift: «Det mest romantiske jeg kan tenke meg er å bygge sosialisme med kinesiske særtrekk med deg.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling