Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Alle utlendinger har lukka gardiner»

Å være ung er f… ikke lett

Troverdig ungdomsskildring på kebabnorsk.

UNGDOMMEN NU TIL DAGS! I filmen «Alle utlendinger har lukka gardiner» legges ikke fingrene imellom. I hovedrollene som Ali2 og Mariana møter vi Serhat Yildirim og Karen Øye. Foto: Misofilm
UNGDOMMEN NU TIL DAGS! I filmen «Alle utlendinger har lukka gardiner» legges ikke fingrene imellom. I hovedrollene som Ali2 og Mariana møter vi Serhat Yildirim og Karen Øye. Foto: Misofilm Vis mer

Alle utlendinger har lukka gardiner

4 1 6

Drama

Regi:

Ingvild Søderlind

Skuespillere:

Karen Øye, Serhat Yildirim, Cengiz Al, Deniz Nourizadeh-Lillabadi, Jonatan Rodriguez

Premieredato:

6. mars 2020

Aldersgrense:

12 år

«Fargerikt fellesskap uten filter»
Se alle anmeldelser

«Typisk tyrkere. Han liker Sara bare fordi hun er den eneste som sier ja til analsex.»

Replikken faller helt i starten av «Alle utlendinger har lukka gardiner» og gir et tydelig varsel om at her vil det ikke bli lagt noe imellom. Dette er et modig forsøk på å skildre norsk, urban multikulturell virkelighet anno 2020 uten noe politisk korrekt filter. Et forsøk som lykkes bra og som jeg vil tro vil treffe målgruppen bra.

Vi er på Romsås, en bydel på Oslos østkant. 15 år gamle Mariana forsøker å finne sin plass i verden og deale med hverdagens utfordringer. Hun savner sin storebror som har vervet seg og reist til Afghanistan, og forsøker å være en slags mamma for sin lillebror. Moren jobber doble skift for å brødfø familien, siden faren av litt diffuse grunner er arbeidsledig. Men det som opptar henne aller mest er kjekkasen Ali2, som jeg håper har fått totallet slengt på fordi det er flere Ali’er på skolen, ikke for sine påståtte seksuelle preferanser. Han går i klassen over Mariana og synes å være tilfreds med å være eye candy for jentene og etter beste evne leve opp til ryktet som «Skolens største mannehore».

Mens hormonene går på høygir, krangler Mariana med bestevenninnen, forsøker å fikse skolen, venter tålmodig på å få mensen for første gang og ber til jomfru Maria om at Ali2 må bli forelsket i henne, ja, hun er til og med villig til å «gi ham en blowjob» hvis så skjer. Hvem sa det var lett å være ung?

Filmen er basert på Maria Navarro Skarangers debutroman, som fikk strålende mottakelse da den kom for fem år siden. Regissør Ingvild Søderlind debuterer også som spillefilmregissør her, og hun kommer fra det hele med både livet og æren i behold.

Samtidig er det ikke å komme utenom at det skurrer litt her og der. De voksne karakterene er farlig nær karikaturer, en symbolmettet sekvens med et duedrap (!) kunne trygt fått en bedre forløsning, og etter såpass mye, til dels tøffe virkelighetsskildringer, føles slutten litt kjapp og påklistret «happy». Innvendingene mine kan selvfølgelig møtes med at tenåringer i stor grad faktisk opplever voksne som karikaturer, at en lykkelig og oppbyggelig slutt er morsommere enn det motsatte, og når det gjelder oppfølgingen av den symbolmettede duedrap-scenen: Vi må jo komme oss videre i historien på en eller annen måte.

Heldigvis er det mange positive ting å hente fram. Skuespillet er jevnt over bra, hovedrolleinnehaver Karen Øye har et ansikt skapt for film, og regissør Søderlind har tydelig en god hånd med personinstruksjon. Manuset til Hilde Susan Jægtnes er krydret med replikkvekslinger på «kebabnorsk» som føles ekte, og miljøtegningen er overbevisende.

I det store og hele lykkes «Alle utlendinger …» i å skape et troverdig bilde av et miljø der ungdom fra forskjellig etnisk bakgrunn lever i en slags naturlig symbiose. Og kanskje aller viktigst: Det er befriende å se en film som ikke skygger unna når det gjelder å skildre unge jenters seksualdrift, på godt og vondt. Å være ung er for jævlig, men underholdende å se på for oss andre, er det utvilsomt.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!