KOMMENTARER

Å velstand, velstand

Et politisk jordskjelv har rammet Vestlandet. De blåblå veltes ut av ordførerkontorene. Reaksjonen måtte komme.

INNTAR VESTLANDET: Arbeiderpartiet har kapret flere vestlandskommuner i dette valget. Foto: Marit Hommedal/ NTB Scanpix.
INNTAR VESTLANDET: Arbeiderpartiet har kapret flere vestlandskommuner i dette valget. Foto: Marit Hommedal/ NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kysten har ikke alltid vært politisk mørkeblå. Jeg husker et Sunnmøre på 80-tallet som fortsatt hadde et snev av Venstre og 70-tall over seg. Der var læreren en person av betydning. Han, for det var ofte en mann, hadde skinnbøter på jakka, var grammatikk-ekstremist, selvskreven medlem av kommunestyret og sang med høy, vibrerende røst på 17. mai, i likhet med sin mor, bedehuskvinnen. Han skilte seg ut i et klasseløst samfunn der folk hadde lav formell utdanning.

Fra gammelt av fantes der ikke et skille mellom storbønder og husmenn. Gårdene var oppdelt i småbruk og alle var like fattige. Bedriftene som poppet opp var små og familieeide, og det var nær kontakt mellom eier og arbeider. Det var ikke behov for noen klassekamp. Bedriftene konkurrerte seg i mellom, men kunne samarbeide hvis de fikk en stor ordre.

Utover 80- og 90-tallet skjedde en profesjonalisering. Bedriftslederne fikk mer formell kompetanse og næringslivet ble mer konsentrert. Noen bedrifter ble store, andre forsvant eller ble underleverandører. Det var verft, olje, møbler og fisk som gjaldt. Et romslig og liberalt Bygde-Høyre fikk fotfeste. Arbeiderbevegelsen var der, men den var ikke like toneangivende som i andre deler av landet. Forholdet mellom fabrikksjef og fabrikkarbeider var preget av tillit. Økonomien gikk i bølger. I dårlige tider tok arbeiderne frivillig permisjon. I gode tider var det bonus til alle. Der var innovasjonsvilje, men også nøkternhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer