KOMMENTARER

Åndsverkloven og opphavsrett:

Å verne eller ikke verne

Spørsmål om opphavsrett handler om mer enn kunstnerøkonomi.

KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Hvem skal eie TV-seriene som blir sendt på NRK? Kunstnerne bak, som manusforfatterne Bror Hagemann og Erlend Loe, eller kanalen? Det er ett av spørsmålene ny åndsverklov handler om. Foto: Fredrik Wandrup, Dagbladet
KAMPEN FOR TILVÆRELSEN: Hvem skal eie TV-seriene som blir sendt på NRK? Kunstnerne bak, som manusforfatterne Bror Hagemann og Erlend Loe, eller kanalen? Det er ett av spørsmålene ny åndsverklov handler om. Foto: Fredrik Wandrup, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

SIGNALER: Neste uke, 15. mai, diskuterer Stortinget åndsverkloven. Traurig tema? Kanskje, men det avgjør hva slags kunst og kultur som skal kunne skapes i framtida.

Saken er omstridt, og da kulturkomiteen leverte sin innstilling denne uka feiret kunstnerorganisasjonene det som en seier. Komiteen har overstyrt regjeringen, og tatt kunstnernes parti mot oppdragsgiverne.

Avgjørelsen er likevel ikke tatt før stortingsvedtaket er gjort. Kunstnerne kan ha jublet for tidlig.

DEN SOM SNAKKER om kunstnerøkonomi, snakker også om hva slags kunst som skal skapes og hvem som skal ha råd til å skape den. Hvilke teaterforestillinger, filmer og TV-serier skal kunne sees i framtida? Hvilken billedkunst? Hvilke bøker skal kunne leses og hvilken musikk lyttes til? Hvem skal kunne arbeide som designere, kritikere og oversettere? Hvor mye tid skal hvert skapende menneske kunne bruke på å skape? Skal det gå an å teste ideer uten å vite hva resultatet blir?

De siste fem årene har Norge hatt tre kulturministere som alle har formant kunstnere og kulturarbeidere om å bli «flinkere» til å «drive næring». Under ligger et premiss om at kunstnerne er for avhengige av stipender og for lite pågående i krav om at oppdragsgiverne skal betale. Da er det paradoksalt at de samme ministrene vil fjerne det viktigste økonomiske verktøyet et skapende menneske har - retten til å eie det han eller hun skaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer