Aabel bisatt

«Etter teppefall, bare stille glede og gode tårer»

RIS KIRKE (Dagbladet): -Per Aabel hadde ingen rolle og intet publikum i siste akt, bare seg selv. Og i dag, etter teppefall, ingen larmende applaus, bare stille glede og gode tårer, sa biskop Gunnar Stålsett da Per Aabel ble bisatt fra Ris kirke i går.

Biskopen lyste fred over en stor teaterkunstner - som alltid var seg selv.

-Ved budskapet om Per Aabels bortgang følte også jeg denne vibrasjon av vemod og glede, av styrke og ydmykhet som alltid strålte gjennom hans mange roller. Han behersket teatrets maskespill. Men han var alltid seg selv. En ener med integritet, understreket Stålsett i talen som ble møtt med ros fra Aabels venner og kolleger.

-Per Aabel tolket livet med ydmykhet, sa Stålsett, og trakk fram skuespillerens store fortellerkunst. {ndash}Han maktet å løfte fortellingen til evangeliets høyde.

Alle var der

Per Aabels mange og nære venner fra kultur- og teaterliv var på plass under den høytidelige bisettelsen. Fra Nationaltheatret møtte store deler av skuespillerstaben opp, med teatersjef Ellen Horn og veteran Wenche Foss i spissen. Kong Harald, dronning Sonja, statsminister Kjell Magne Bondevik, stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl og kulturminister Åslaug Marie Haga representerte det offisielle Norge i bisettelsen, som blir bekostet av staten. Både biskopen og statsministeren brukte anledningen til å minne om den tragiske togulykken.

Rolig død

-De ytre rammene rundt døden kan være så forskjellige. Det fikk vi en påminnelse om da en ny, opprivende ulykke rammet med brutal død for mange. Per Aabel fikk en rolig død. Han sovnet fredfullt inn, omgitt av stor kjærlighet, sa Bondevik.

Siste skål med Per Aabel
Siste skål med Per Aabel Vis mer

-Per Aabel var en av de rikest utrustede kunstnerne vårt land har fostret. Han gjorde livet rikere for oss alle, sa Bondevik og takket på vegne av regjeringen og hele det norske folket.

Eventyret

Ellen Horn tok farvel med en god venn og en dypt respektert medarbeider ved teatret.

-Når jeg dør, går et barn i graven, sa Per ofte med sedvanlig glimt i øyet. Og det må man vel kunne si om et menneske som beholdt fantasien, skapergleden, nysgjerrigheten og hengivenheten til sitt nittisjuende år, sa Horn.

-Han ga oss eventyret, sa Agnete Haaland og takket Per Aabel på vegne av Norsk Skuespillerforbund.

Aabels nærmeste familie tok et vakkert farvel med sin kjære onkel. Grandnieser og grandnevøer var alle framme med røde roser på båren.<

BISATT I GÅR: Venner, familie, kulturkolleger, Kong Harald, Dronning Sonja og Statsminister Bondevik tok et verdig farvel med Per Aabel i Ris kirke i går