DEBATT

AAP-endringene er ikke usosiale

Det er usosialt å la være.

NAV SITT FORSLAG: Det var Nav selv som i 2016 foreslo å gjøre det regjeringen nå gjør, å redusere ytelsen til unge under 25 år til omtrent samme beløp som unge på Kvalifiseringsprogrammet. Innsparingen skal Nav bruke til bedre og tettere oppfølging til unge på AAP, skriver kronikkforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NAV SITT FORSLAG: Det var Nav selv som i 2016 foreslo å gjøre det regjeringen nå gjør, å redusere ytelsen til unge under 25 år til omtrent samme beløp som unge på Kvalifiseringsprogrammet. Innsparingen skal Nav bruke til bedre og tettere oppfølging til unge på AAP, skriver kronikkforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Unge uten alvorlig sykdom bør ikke få høyere inntekt enn jevnaldrende på en ytelse som kan fungere som et rullebånd ut av arbeidslivet.

Det er få debatter som er faktaresistente som debatten knyttet til velferd og velferdsytelser. Derfor må vi som etterlyser at flere forholder seg til den forskningen, de evalueringene og de anbefalingene som faktisk er gitt, også er etterrettelige.

Da er det med ergrelse at jeg innrømmer at stipendiat Eivind Marienborg har rett når han skriver at jeg ikke er dette når jeg sier at 70 prosent av de under 30 år som i dag får arbeidsavklaringspenger (AAP) sliter med lav selvtillit og mestringsfølelse, gjerne også definert med lettere psykiske lidelser.

Men jeg er glad for at han presiserer selv at det ikke kreves «alvorlig» sykdom for å få AAP, til tross for at Folketrygdloven sier at sykdom, skade eller lyte må være «vesentlig medvirkende» til nedsatt arbeidsevne for at man skal ha rett til stønaden.

Så til forskningen. I 2015 sto arbeidslivsforskerne i SINTEF bak en rapport der de sykmeldte trygdeutdeling til unge, og skrev i klartekst at unge som ikke er alvorlig syke, bør ikke tildeles arbeidsavklaringspenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer