Aasheim rydder i NRK

I dag kommer direktøren i NRKs nyhetsdivisjon (NYDI), Anne Aasheim, til å foreta endringer lederstaben. Etter det Dagbladet erfarer vil Dagsrevy-sjef Viggo Johansen kunne bli erstattet av Dagsnytt-sjef Annette Groth.

Mye tyder på at flere hoder vil rulle - og Aasheim har fullmakt både fra Einar Førde og påtroppende NRK-sjef John G. Bernander.

I 16.30-tida i går ettermiddag gikk det ut en melding til de ansatte i NYDI, fra Anne Aasheim: I morgen blir det fellesmøte klokka 13. Tema: Orientering om endringer i NYDIs ledelse. Det er ventet at det vil komme flere forandringer på sjefsnivå, samme dag som kulturminister Ellen Horn avholder generalforsamling i NRK, og dagen etter at styret tok farvel med Einar Førde i en formiddagsfest i Store Studio i NRK-huset på Marienlyst.

Permanent NYDI-sjef?

Selv er Anne Aasheim konstituert som direktør i NYDI. Spørsmålet er om i dag får jobben permanent.

- Det har ikke jeg hørt noe om, er Aasheims knappe kommentar.

- Men i dag skal lederkabalen i NYDI forandres, er det ikke naturlig at dette gjøres av en sjef som ikke er konstituert, men sitter permanent?

- Det er riktig at jeg skal gjøre endringer i NYDIs ledelse. Men selv om jeg er konstituert har jeg fått alle fullmakter, både fra Bernander og fra Einar Førde, til å gjøre hva jeg vil, sier Aasheim.

- Blir det ny sjef i Dagsrevyen?

- Jeg vil ikke kommentere hva som skal skje. Jeg har ikke alle brikkene på plass heller. Men etter møtet blir alt kjent. Utover det vil jeg ikke kommentere noe, sier Anne Aasheim.

Flere skifter jobb

Dagbladet har vært i kontakt med flere uavhengige kilder, og flere forteller at endringene trolig komme i flere avdelinger i NYDI, noen av disse kan være:

  • Dagsrevysjef Viggo Johansen kan bli ny økonomiredaktør, og dermed gå av i den prestisjetunge jobben som leder av Norges største nyhetsavdeling.
  • Anette Groth, gjennom en årekke London-korresapondent skal være aktuell som etterfølger. I dag er hun redaktør i Dagsnytt.
  • Også i utenriksredaksjonen er det ventet å komme endringer. Cathrine Løchstøer kan komme til å gå av som redaktør. Et mulig navn til å overta kan være Gro Holm.

De siste årene har det vært mye bråk i NRKs nyhetsdivisjon. Sist i vinter, da Tom Berntzen gikk av som NYDI-direktør etter kritikk fra flere hold internt. Aasheim ble da konstituert. Spørsmålet er om det nå blir ro i NYDI, etter møtet i dag. Skulle det bli ny sjef i Dagsrevyen, blir det i så fall den niende sjefen siden 1991.

RYDDER I SKAPET: Einar Førde har tidligere sagt at det finnes skjeletter i NRK-slapet. Konstituert direktør i NRKs nyhetsdivisjon, Anne Aasheim, rydder i dag opp i egne rekker. Flere endringer på sjefsnivå er ventet. Hennes tid som konstituert kan også være over.Foto: TOM MARTINSEN