MANNEN TIL VENSTRE: Benny Andersson og Bjorn Kristian Ulvaeus - mennene bak popeventyret Abba - befinner seg her på den røde løper under teaterprisen The Lawrence Olivier Awards i Royal Opera House i London i april i år. AFP PHOTO/ANDREW COWIE
MANNEN TIL VENSTRE: Benny Andersson og Bjorn Kristian Ulvaeus - mennene bak popeventyret Abba - befinner seg her på den røde løper under teaterprisen The Lawrence Olivier Awards i Royal Opera House i London i april i år. AFP PHOTO/ANDREW COWIEVis mer

Abba-Benny tjente «Money, money, money» på kunstsalg

Solgte et Zorn-maleri og tjente 14 ganger prisen.

Benny Andersson, kjent som den ene låtskriveren i Abba, er også kunstsamler. I går ble han 12 millioner svenske kroner rikere, skriver Svenska Dagbladet.

Mot slutten av Abbas storhetstid var Benny Andersson til stede under auksjonen på auksjonshuset Bukowskis, og sikret seg høsten 1989 Anders Zorns magiske maleri «Reflexer». Den gang var kjøpesummen 860 000 kroner, ifølge Dagens Industri.

Litt av en gevinst I går solgte Andersson maleriet av kvinnen som går ut i vannet for rundt 12 millioner kroner. Det skjedde under den årlige sommerauksjonen for klassisk kunst hos Stockholms Auktionsverk. Summen viser at det eksklusive kunstverket har hatt en ekstrem verdistigning de siste 30 årene.

Medregnet provisjoner til auksjonsfirmaet måtte kjøperen betale drøye 14 millioner kroner, men det skal legges til at budgivningen gikk tregt, og at prisen ikke gikk over utropsprisen på 12-15 millioner kroner.

Kunstsamler I vår var det 40 år siden Abba vant Melodi Grand Prix med «Waterloo» og ble en svensk eksportvare.

Andersson er i tillegg til å være en av Sveriges rikeste menn, også en aktiv samfunnsdebattant som ikke er redd for å si hva han mener, og som har gitt økonomisk støtte til en rekke personer og kulturformål.  

For et par år siden sto han fram på svensk tv og fortalte om sine alkoholproblemer og om hvordan han hadde valgt å bli avholdsmann. 

Han er kjent for å være genuint kunstinteressert, og er ofte selv til stede under auksjoner.

Vannets kunstner Anders Zorn (1860-1920) er en av Sveriges gjennom tidende mest internasjonalt kjente kunstnere, og regnes blant Nordens dyktigste malere. Han er berømt for sine portretter og nakenstudier av kvinner ved Dalarö og sjøen Siljan. «Reflexer» forestiller en naken kvinne på vei ut i en sommervik, og er selvsagt omtalt av Stockholms Auktionsverk, som visstnok er verdens eldste auksjonshus.

Maleriet regnes som et banebrytende mesterverk. Det er utført på en liten øy utenfor Dalarö sommeren 1889, men hvorvidt kvinnen på maleriet er hans daværende hustru Emma er uklart.

Kupp i 1980 Naturmaleriet var på denne tida noe helt nytt og Zorn hadde ingen forbilder i måten han ønsket å fange mennesker, natur og vann.

LEGENDARISKE: Abba under Melodi  Grand Prix i 1974, da den svenske popgruppa vant finalen i Brighton 6. april 1974. Fra venstre Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agneta Fältskog og Bjørn Ulvæus. Foto: Chili  Lindeborg
LEGENDARISKE: Abba under Melodi Grand Prix i 1974, da den svenske popgruppa vant finalen i Brighton 6. april 1974. Fra venstre Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agneta Fältskog og Bjørn Ulvæus. Foto: Chili Lindeborg Vis mer

I 1980 ble dette bildet ropt opp under auksjonen på Bukowskis og den som slo til var altså Abba-medlemmene for 860 000 kroner - en sum som den gang ble betraktet som så høy at Andersson fikk applaus i auksjonssalen. Kjøpet førte til at prisene på Zorn-maleriet føk i været.
  
Anderssons tidligere ektefelle Annifrid Lyngstad fikk for øvrig en gevinst på fem millioner kroner da hun solgte et Zorn-maleri på Christies i London.

I 2010 oppnådde Zorn-akvarellen «Sommarnöje» rekord da den ble klubbet til hele 26 millioner svenske kroner. 

KLASSIKER:  Det var dette klassiske Zorn-maleriet som i går ble solgt.
KLASSIKER: Det var dette klassiske Zorn-maleriet som i går ble solgt. Vis mer