Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

ABBA får eget museum

Nå kan alle oppleve et av verdens største popfenomener på nært hold.

ATTRAKSJON: Abba får sitt eget museum i Stockholm, her temmelig levende fra Madame Tussauds i London. Foto: NTB/Scanpix - Tony Kyriacou/Rex Features
ATTRAKSJON: Abba får sitt eget museum i Stockholm, her temmelig levende fra Madame Tussauds i London. Foto: NTB/Scanpix - Tony Kyriacou/Rex Features Vis mer

Abba the Museum blir en del av nye Swedish Music Hall of Fame i Stockholm, som skal stå klar for innflytting ved årsskiftet.

Den offisielle innvielsen skjer i april 2013.

- Vi har funnet vårt hjem Letingen etter et sted hvor fansen kan gjenoppleve ABBAs høydepunkter, fra musikk og tekster til klær, musikaler og filmer, har pågått lenge.

Selv mener ABBA at Swedish Music Hall of Fame representerer en fin ramme for dette.

- I Swedish Music Hall of Fame blir ABBA the Museum satt inn i sin naturlige sammenheng, som en del den svenske pophistorien. Det føles virkelig som om vi har funnet hjem, sier Björn Ulvaeus til VisitSweden.se.

En unik historie ABBA er Sveriges mest fremgangsrike musikkgruppe, med 378 millioner solgte plater verden over. ABBA The Museum kommer til å presentere et samlet bilde av gruppen, fra ABBA ble født i 1970, gjennombruddet med Waterloo i 1974, via de store verdensturneene og frem til de gikk hvert til sitt i 1983.

Siden den tid har ABBA levd videre gjennom Björn og Bennys musikalske arbeid, både ved siden av ABBA-navnet og gjennom Mamma Mia - som igjen skapte en stor interesse for ABBAs musikk.

Interessen ser bare til å øke; tidligere denne uken ble det klart at ABBA GOLD er den mest solgte CD-en i England gjennom tidene.

Forventer storinnrykk - Svensk populærmusikk er en del av Sveriges kulturarv, og ABBA er en av de sterkeste svenske merkevarene vi har internasjonalt. Det er nærmest en forpliktelse å gi plass for ABBA i Sverige. ABBA the Museum regner med hundretusener av svenske og internasjonale besøkende allerede første året, også fra Norge, sier Thomas Johansson, ansvarlig for VisitSweden i Norge.

Swedish Music Hall of Fame skal vise både midlertidige og permanente musikkutstillinger fra 1920-tallet og frem til i dag, samt en «Hall of Fame» over svensk populærmusikk.

Det vil være gjestekuratorer og representanter fra musikkbransjen som tar frem de ulike utstillingene. Huset skal være for et bredt publikum, men med et ekstra fokus på barn og ungdom.

ABBA the Museum vil ligge på Djurgården i Stockholm, og by trofaste fans på musikk, klær og film fra ABBAs eget repertoar i en interaktiv og moderne utstilling.

LESER DAGBLADET:  Etter konserten med Abba i Chateau Neuf i 1975.  Manager Stig "Stikkan" Anderson leser Dagbladets 
dom for f.v. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad og Benny Andersson.  Foto:  Svein Boye Andersen/Dagbladet
LESER DAGBLADET: Etter konserten med Abba i Chateau Neuf i 1975. Manager Stig "Stikkan" Anderson leser Dagbladets dom for f.v. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad og Benny Andersson. Foto: Svein Boye Andersen/Dagbladet Vis mer