NYTT PROSJEKT: Medlemmene i bandet ABBA jobber for tida med et nytt moderne prosjekt som ifølge planene skal være klart i 2019. Dette bildet er et arkivbilde fra 1975, og ble tatt etter en konsert på Chateau Neuf i Oslo. F.v. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, manager Stig "Stikkan" Anderson, Anni-Frid Lyngstad og Benny Andersson. Foto: Svein Boye Andersen/Dagbladet
NYTT PROSJEKT: Medlemmene i bandet ABBA jobber for tida med et nytt moderne prosjekt som ifølge planene skal være klart i 2019. Dette bildet er et arkivbilde fra 1975, og ble tatt etter en konsert på Chateau Neuf i Oslo. F.v. Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, manager Stig "Stikkan" Anderson, Anni-Frid Lyngstad og Benny Andersson. Foto: Svein Boye Andersen/DagbladetVis mer

ABBA kopierer ansiktene sine for at fansen igjen skal få oppleve dem «live»

ABBA-medlemmene blir å se på scenen igjen som hologrammer. Dagbladets musikkanmelder spår flere «livekonserter» hvor artistene ikke er til stede i framtida.

(Dagbladet): Det svenske bandet ABBA hadde sin storhetstid mellom 1972 og 1982. Med hiter som «Waterloo» og «SOS» ble gruppa etter hvert en av de mest suksessrike gruppene fra Skandinavia.

Bandet bestod av Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad og Agnetha Fältskog.

I en årrekke har flere av medlemmene fått spørsmål fra fans om de ikke skal gjenforenes på scenen, men svaret har alltid falt på et kort og konkret nei.

Jobber med et prosjekt

Tidligere denne måneden kunne likevel komponist Benny Andersson (70) avsløre overfor Expressen at bandet faktisk har noen planer sammen i nærmeste framtid.

- Vi ses nå og da, og har jobbet med litt forskjellige ting i det siste. Nå har vi et prosjekt foran oss, sier 70-åringen til den svenske avisa.

Prosjektet, som fortsatt er i planleggingsfasen, er imidlertid av en litt annen form enn de tradisjonelle konsertene og turnéene som vi er vant med.

Gjenforenes digitalt

Prosjektet går nemlig ut på at Abbas musikk skal fremføres på scenen av et liveband, hvor digitale kopier skal gjenskape ansiktene til de opprinnelige medlemmene i gruppa.

- Hele kvartetten er med på dette, og jeg er faktisk litt imponert over at man kan reise på «turné», men samtidig være hjemme, sier Andersson.

Han forteller at de under arbeidet med ansiktskopieringen har hatt på seg hjelmer med kamera pekende ned mot ansiktet. De har også fått tegnet på seg masse prikker i ansiktet. Det skriver Expressen.

- Etter at denne jobben er gjort så er det stedfortredere på scenen som har våre ansikt over sine egne. Det er kult å få være med på dette, sier Andersson.

En metode man vil se mer av

Musikkekspert i Dagbladet, Torgrim Øyre, tror denne typen teknologi, hvor man kopierer ansiktet til noen som ikke er fysisk til stede, er en metode man vil se mer av i framtida.

- Man finner stadig flere løsninger når det kommer til å arrangere «livekonserter» med artister som ikke er i stand til å gjøre konsertene selv.

- Tror du ABBA-prosjektet kan bli en suksess?

- ABBA har jo gjort mye forskjellig, så dette er vel bare en av mange ting i rekken av påfunn. Om jeg tror det kan bli en suksess? Tja, alt er relativt. Det kan sikkert selge billetter, men om det er en smakfull måte å gjøre det på kan jo diskuteres, svarer Øyre.

Han peker på at folk betaler for å se på coverband og andre show uten originale artister hele tiden, og mener dermed at alt handler om hvor bra det faktisk gjennomføres.

- Det kommer jo også en lignende turnè til Norge nå snart, som baserer seg på hardrockeren Ronnie James Dio. De kaller det «James Dio Hologram Tour», og bruker hologrammet til Dio med ferdig innspilt vokal. I tillegg stiller de selvfølgelig med band som spiller over vokal-lydsporet. Hologram-teknologien er med andre ord ikke helt ukjent i musikkverden, sier Øyre.

Har troa på en teknologisk tvist

Dagbladet tok kontakt med teknologiekspert Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad, for å høre hans tanker rundt prosjektet.

- Alt Abba gjør blir en suksess. Det er et band de aller fleste har et forhold til, så en teknologisk tvist blir sikkert bra det også. Hadde det vært et ukjent band det var snakk om, ville kanskje svaret mitt vært et annet, sier Valmot.

Han forteller at denne typen teknologi utvikles hele tiden, men er likevel i tvil om at akkurat denne metoden vil bli sentral i lignende tilstelninger i framtida.

- Det jeg derimot tror vi kommer til å få se mye av, og som vi også har flere tilfeller av allerede, er døde skuespillere som blir gjenskapt i film. Det er selvfølgelig noe annet da film ikke foregår i sanntid, men det vil komme ganske snart det også, sier Valmot.

- For 20 år siden sa jeg at jeg gleder meg til å få se en gjenskapning av Elvis Presley og Marilyn Monroe. Det tror jeg fortsatt på.